2021: het jaar van occasions

Het eerste halfjaar van 2021 bleken occasions in Nederland een geliefde aankoop. Er werden maar liefst 685.452 tweedehands auto’s verkocht door autodealers. Dat is een record! In 2020 werd er in diezelfde periode een stuk minder verkocht. Dit heeft waarschijnlijk deels met de lockdowns van vorig jaar te maken, maar de ontwikkeling is toch opvallend.

Run op occasions

In het tweede kwartaal in 2021 werden er maar liefst 366.677 occasions verkocht door autodealers. Brancheverenigingen stellen dat er nog nooit zoveel tweedehands auto’s van eigenaar wisselden in één kwartaal. Wat tot deze populariteit geleid heeft, is giswerk. Het zou kunnen zijn dat mensen liever niet met het openbaar vervoer reisden met een mondkapje en daarom besloten een tweedehands auto te kopen. Wat de reden ook is, occasions hebben zo hun voordelen en steeds meer mensen genieten daarvan.

Voordelen van een occasion

Een occasion is goedkoop in de aanschaf, maar ook de vaste lasten vallen laag uit. De verzekering auto hoeft namelijk geen allrisk te zijn, tenzij het om een zeer duur model gaat. Met een WA- of WA+-verzekering kan de eigenaar prima uit de voeten. De afschrijving voor een tweedehands auto is bovendien lager dan die voor een nieuwe auto. Wel geven occasioneigenaren vaak meer uit aan reparatiekosten. De goedkope aanschaf en de lage vaste lasten compenseren dit nadeel in de meeste gevallen.

Beste occasion

Mensen die ook graag willen genieten van de voordelen van occasions letten het beste op een aantal zaken voor ze overgaan tot aankoop. Het is altijd belangrijk de kilometerstand via de RDW te checken en de onderhoudsboekjes erop na te slaan. Daarnaast moeten voorzieningen, waaronder elektrische ramen, de airco en de deurvergrendeling gecheckt worden. Een occasion kopen is gemakkelijker wanneer de potentiële koper een vriend(in) meeneemt die verstand van auto’s heeft. Een kijkje onder de motorkap zal in dat geval al snel vertellen wat de auto te bieden heeft. Ook het chassis en de carrosserie van de auto moeten goed gecontroleerd worden. Beschadigingen die een indicatie zijn van een eerder ongeluk, roest en lekkages zijn een aantal punten waar een potentiële koper op moet letten. Een proefrit geeft al snel de doorslag. Tijdens dit ritje let men op autogeluiden tijdens het optrekken, afremmen, het nemen van drempels, etc. Dit is ook het moment om na te gaan of de koppeling en de versnellingsbak nog goed werken. Een potentiële koper doet er goed aan niet enkel een blokje om te gaan, maar tevens een stukje snelweg mee te pakken om te kijken of de auto zijn werk ook goed doet op hogere snelheden.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs