4 dingen om op te letten bij het aanvragen van een creditcard

Zit je eraan te denken om een creditcard aan te vragen? Dat is helemaal nog niet zo’n slecht idee! Zeker niet wanneer je vaak op vakantie gaat, nog wel eens een auto in het buitenland huurt of online aankopen doet. Creditcards brengen namelijk meerdere voordelen met zich mee. Zo kun je er praktisch overal mee betalen. Het een zeer veilig betaalmiddel, bijvoorbeeld bij online aankopen. Wanneer je een creditcard aanvraagt, heb je de keuze uit verschillende opties, met uiteenlopende jaarbijdragen, bestedingslimieten en voorwaarden. Hieronder vind je vier dingen om op te letten bij het aanvragen van een creditcard.

Er zijn verschillende soorten creditcards te verkrijgen

Allereerst zijn er veel verschillende soorten creditcards die je kunt aanvragen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een traditionele creditcard. Hierbij koop je op krediet en betaal je pas later, meestal aan het eind van de maand. Naast de ‘classic’ creditcard kun je vaak ook nog kiezen voor een luxere ‘gold’ of ‘premium’ creditcard. Een andere mogelijkheid is een zogenaamde creditcard zonder krediet. Bij dit soort creditcards zet je vooraf geld op de rekening die bij de creditcard hoort. Hiermee kun je betalen. Anders dan bij een normale creditcard koop je dus niet op krediet, maar met geld dat je daadwerkelijk hebt. Creditcards zijn bij verschillende banken en bankonafhankelijke aanbieders te verkrijgen.

Voor veel creditcards betaal je een jaarbijdrage

Net zoals je voor een betaalrekening of spaarrekening een klein bedrag betaalt, kost ook het hebben van een creditcard inclusief rekening geld. Deze jaarbijdrage kan sterk uiteenlopen. Voor sommige creditcards betaal je geen jaarbijdrage, terwijl je voor andere creditcards toch al snel tientallen euro’s per jaar kwijt bent.

De bestedingslimiet kan verschillen per creditcard

Houd ook goed rekening met de bestedingslimiet. Het is natuurlijk heel mooi om een creditcard te hebben. Maar als de bestedingslimiet niet toereikend is, moet je uiteindelijk toch nog naar andere betaalmogelijkheden zoeken. De bestedingslimiet kan variëren van 500 euro (voor studenten) tot en met maar liefst 20.000 euro per maand. Hiervoor wordt naar het inkomen gekeken. Wanneer de aangevraagde bestedingslimiet niet bij je inkomen en financiële situatie past, wordt deze naar beneden bijgesteld. De bestedingslimiet is overigens alleen van toepassing op normale creditcards. Bij een creditcard zonder krediet krijg je hier niet mee te maken.

Lees de voorwaarden en kleine lettertjes goed door

Wanneer je een creditcard aanvraagt, is het verstandig om de voorwaarden eerst goed door te nemen. Ook de voorwaarden die van toepassing zijn willen nog wel eens per creditcard verschillen. Op welke manieren kun je bijvoorbeeld het openstaande bedrag betalen? Moet je het gehele bedrag aan het eind van de maand in één keer voldoen of kun je (vaak tegen een rente) ook gespreid betalen? Let bovendien op het volgende: de kosten die zijn verbonden aan het opnemen van geld, of er sprake is van een BKR-registratie en of je een aflevergarantie en aankoopverzekering ontvangt. Extra’s zoals een spaarprogramma zijn natuurlijk leuk meegenomen.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs