5 mythes over zonnepanelen

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5 mythes over zonnepanelen die vandaag de dag nog de ronde doen, onder de loep te nemen en te kijken waarom deze absoluut niet waar zijn!

Zonnepanelen en bewolking

Een bezwaar wat vaak gebruikt wordt om geen zonnepanelen te nemen, is dat zonnepanelen niet werken als er bewolking is of een andere vorm van slecht weer. Zonnepanelen functioneren namelijk ook als er wolkjes aan de lucht staan. Er moet natuurlijk wel bij worden gezegd dat de energie die wordt opgewekt op een bewolkte dag, minder is dan op een zonovergoten dag. De panelen blijven echter altijd een hoeveelheid energie produceren en vaak nemen leveranciers periodes van slecht weer al mee in de uiteindelijke berekening van de opbrengst wanneer je een offerte aanvraagt.

Zonnepanelen kosten veel werk en onderhoud

Er wordt vaak ook ingewikkeld gedacht over het onderhoud van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben echter weinig onderhoud nodig en wanneer je ze wilt schoonmaken is vaak een sopje van warm water al voldoende. Ze moeten af en toe worden schoongemaakt omdat ze zo de maximale hoeveelheid zonlicht kunnen absorberen, wat zorgt voor een maximaal rendement. Het is wel waar dat er nog andere onderdelen bij komen kijken zoals omvormers en een app waarin je de opbrengsten kunt monitoren. Gaat er echter iets mis, dan staat een bedrijf als Solarite meteen klaar om je te helpen.

De prijs van zonnepanelen

Ook staat men soms nog negatief tegenover de aanschaf van panelen, omdat de investering op de eerste plek niet de moeite waard is en daarbij de initiële aanschafkosten te hoog zijn. De prijzen van zonnepanelen zijn door de toegenomen populariteit de afgelopen jaren gedaald en de investering kan zichzelf terugbetalen in de vorm van besparingen op energierekeningen. Kies je voor zonnepanelen, dan mag je verwachten dat je na ongeveer een jaar of 10 deze investeringskosten al hebt terugverdiend, terwijl de panelen vaak een levensduur hebben van 25 jaar.

Je kunt zonnepanelen alleen kopen

Nee, zonnepanelen hoef je niet te kopen en hoeven dus in principe ook geen dure investering te zijn. Tegenwoordig kun je ook zonnepanelen huren. Juist bij het huren merk je al snel de voordelen van zonnepanelen. Je profiteert meteen van de opbrengst en een lager kostenplaatje.

Zonnepanelen kunnen alleen op een dak

Ja, vaak is het van de ligging van je dak afhankelijk of het voor jou gunstig is om zonnepanelen nemen en hoe jouw paneleninstallatie er dan komt uit te zien. Zonnepanelen hoeven echter niet op de dak van je huis te komen, als dat niet mag of als je dat niet wilt. Het is ook mogelijk om je aan te sluiten bij een zonnepanelen project, waarbij je investeert in panelen op een panelenveld. Daarnaast is het ook mogelijk om op een afdak of in je tuin de panelen te plaatsen.

Kijk ook rond, want er zijn enkele regelingen en initiatieven waar je gebruik van kunt maken wanneer je de overstap maakt. Ben jij inmiddels net als vele andere inwoners van Nederland helemaal overtuigd van zonnepanelen?

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs