8500 hectare Waddenzee gesloten voor garnalenvisserij

DEN OEVER – Voor het einde van het jaar wordt ruim 8500 hectare aan geulen in de Waddenzee gesloten voor garnalenvisserij om herstel van het bodemleven mogelijk te maken. Dit is de uitkomst van afrondende gesprekken die vorige week zijn gevoerd tussen partijen betrokken bij het VISWAD-convenant, meldt de Waddenvereniging op hun website.

Het Ministerie van LNV, de Coalitie Wadden Natuurlijk en de visserijorganisaties hebben in 2014 afspraken gemaakt om de garnalenstand in de Waddenzee beter te gaan beschermen. Om de sterk onderdruk staande natuur in de Waddenzee, die ondanks een beschermde status, een grote hoeveelheid menselijke activiteiten heeft is er besloten om deze activiteiten sterk aan banden te gaan leggen. Wouter van der Heij (marien ecoloog bij de Waddenvereniging) zat al die tijd aan tafel: ‘Voor het herstel van de onderwaternatuur van de Waddenzee is het cruciaal dat de zeebodem niet wordt verstoord door slepende vistuigen. In de geulen die nu worden gesloten kan het zeeleven zich ongestoord gaan ontwikkelen en dat is echt winst voor de natuur van de Waddenzee.’

Er zijn nu twee gebieden aangewezen. Eén op de westelijke Waddenzee en één op de oostelijke Waddenzee. Het gaat hierbij om het Eierlandse Gat (de komberging tussen Vlieland en Texel) en het gebied rond de Rottums.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs