2°C | Amsterdam

Bekende Nederlanders verbannen uit gokreclames

Bekende Nederlanders als Andy van der Meijde en Dick Advocaat mogen niet meer spelen in gokreclames. Er is vanaf vandaag een wet aangenomen waarin geen oud-voetballers of andere bekende mensen mogen spelen in de reclames. Het zou de gokverslavingen moeten onderdrukken, met name onder jongvolwassenen. Zo hebben deze uit onderzoek relatief vaker een account dan dan andere bevolkingsgroepen. Er wordt door Minister Weerwind gewerkt aan een compleet verbod op gokreclames, maar dit heeft nog tijd nodig. Met deze aangepaste wet is hij een stapje dichterbij.

 

 

Wet legaal gokken

Eind 2021 is er een nieuwe wet aangenomen, zodat Nederlanders legaal mochten gokken online. Sindsdien is online sportwedden ook steeds populairder geworden. Het klinkt misschien tegenstrijdig als er wordt gezegd dat de overheid dit uit bescherming deed. Maar feit is dat gokkers eerder naar onbetrouwbare buitenlandse bedrijven ging. Nu kan de overheid zelf de vergunningen uitdelen en controle houden op de verschillende bedrijven. Er komen nu weliswaar meer gokkers, maar dit probeert de overheid als volgende probleem te tackelen.

Nieuwste wet met betrekking tot reclames

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat jongvolwassenen niet meer zo snel verleidt worden door bekende gezichten. De overheid wilt het liefst gokken ontmoedigen. Omdat dit politiek gezien een lastige taak is, duurt het proces langer. De nieuwe wet is in elk geval een stap in de goede richting voor de overheid. Een onderzoek heeft namelijk bevonden dat mensen eerder gaan gokken bij het zien van bekende mensen. Hierdoor zou het inschatten van de risico’s in het geding komen.

Wie zijn er precies verbannen?

In de aangepaste wet is opgenomen dat bekende mensen niet meer mogen spelen in de reclames. Hieronder vallen beroepssporters, sporttrainers, acteurs, regisseurs, presentatoren, zangers, modellen, modeontwerpers of andere personen met een ‘publiek zichtbare rol’.

Om de regels heen gewerkt

Volgens sommige partijen zijn de huidige wetten niet genoeg. Er wordt nu al om de regels heen gewerkt. Zo worden oude spots met bekende gezichten nagemaakt met andere mensen. Namen zoals Andy (Van Der Meije) en Wesley (Sneijder) worden veranderd in Randy en Lesley. Daarnaast mochten bedrijven geen voetballers meer gebruiken. Ze gingen daarna ex-voetballers gebruiken in de clips. Soms waren ze maar 3 maanden gestopt met voetballen. Er werd dus echt om de regels gewerkt.

Nog niet genoeg verandering

Volgens de SP zijn de regels niet genoeg en ze streven naar een verbod op sponsoring van gokbedrijven op korte termijn. Feit is dat mensen met een gokverslaving deze reclame ook zien. Ze kunnen er nog gevoelig voor zijn, ookal zijn ze eerder afgekickt. Volgens SP-kamerlid Van Nispen is het zien van reclame op shirts, reclameborden en stadions ontzettend onverstandig. Sommige stadions krijgen zelfs de naam van casinos.

Let altijd op met gokken!

De overheid neemt natuurlijk niet zoveel maatregelen voor niks. Gokken kan uitlopen op ernstige gevolgen in je directe omgeving. Zorg daarom altijd dat je jezelf onder controle houd. Spreek hier bijvoorbeeld een vast bedrag voor af. Eenmaal erover gaan is de controle weg en moet je hulp zoeken. De overheid heeft hier ook verschillende hulplijnen voor. Ook je familie en vrienden zullen altijd klaar staan om je te helpen als het zover is gekomen. Speel nooit voor het geld, maar hou het bij een hobby.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.