2°C | Amsterdam

Berging Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp afgerond

NIEUWE NIEDORP – Na vier weken is er een einde gekomen aan de vliegtuigberging in Nieuwe Niedorp. Afgelopen weken werd de grond van de bergingslocatie minuscuul doorzocht op resten van vliegtuigonderdelen, stoffelijke resten, munitie of andere onderdelen. De vaste kleigrond maakte het werk niet makkelijk. Met speciale apparatuur werd de grond gezeefd, schoongespoeld en doorzocht. Er zijn diverse onderdelen gevonden, waaronder stukken van de motoren, propellerbladen, zuurstoftanks en klein munitie. Maar ook werden er diverse stoffelijke resten van de bemanning gevonden.

Stoffelijke resten overgebracht naar laboratorium

De stoffelijke resten worden voor onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst op de Du Moulinkazerne in Soesterberg. De resultaten van het laboratoriumonderzoek worden gepresenteerd aan de Britse en Tsjechische autoriteiten. Hier gaat enige tijd overheen. De gevonden vliegtuigdelen gaan naar vliegbasis Woensdrecht om daar verder onderzocht te worden. De munitie die op de bergingslocatie is aangetroffen zal door de EODD vernietigd worden op Soesterberg.

Tsjechische bemanning vermist

Het toestel werd 22 en 23 juni in 1941 op de terugweg van een bomaanval op Bremen naar de thuisbasis in Engeland neergeschoten door een Duitse nachtjager. Slechts een van de bemanningsleden overleefde de crash. Van de andere vijf bemanningsleden is tot op heden nog niets teruggevonden. De kans dat stoffelijke resten van een of meerdere bemanningsleden tijdens de berging worden teruggevonden is zeer aanwezig. Met de berging wordt ook recht gedaan aan de wens van de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog resten in de Nederlandse bodem. Uit recent onderzoek blijkt dat op ongeveer dertig tot vijftig plaatsen in Nederland zeer waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden aanwezig zijn. Het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken ondersteunt de gemeenten waar deze zogenaamde ‘kansrijke bergingen’ zich bevinden, met geld en advies.

Foto aangeleverd

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.