2°C | Amsterdam

Biënnale in het teken van het wassende water

HOLLANDS KROON – In oktober en november 2016 vindt ook in Hollands Kroon  de Noord-Holland Biënnale (NHBNL) plaats. Thema is Wassend Water. Het is immers 100 jaar geleden dat in 1916 grote delen van Noord-Holland overspoelde door de Zuiderzee; met de aanleg van de Afsluitdijk tot gevolg. Ook het gebied van de gemeente Hollands Kroon heeft daar ruimschoots onder geleden. Maar door de klimaatsverandering  en het stijgend zeeniveau blijft water iets om rekening mee te houden.
Rondleiding in het gemaal Wijdenes Spaans
Iedereen kan zaterdag 12 november om 10.00 uur een kijkje nemen in het gemaal Wijdenes Spaans in Anna Paulowna. Mike Blesma van het Hoogheemraadschap geeft dan een rondleiding. Hij vertelt dan hoe al die gemalen ‘de badkuip, die Noord-Holland eigenlijk is’ droog houden. “Als er net als in 1916 weer een dijk doorbreekt, zitten we voordat we het weten allemaal weer midden in het water”, aldus Blesma.
Ook zonder dijkdoorbraak zou het er in Noord-Holland heel anders uitzien als de gemalen niet voortdurend de waterstand bij houden. Het bezoek aan het gemaal vindt plaats in het kader van de Noord-Holland Biënnale 2016 (NHBNL16), die als thema heeft het Wassende Water. Het is immers honderd jaar geleden dat in 1916 grote delen van Noord-Holland werden overspoeld door de Zuiderzee, een ramp die de aanzet gaf tot de Afsluitdijk. Maar wassend water is niet alleen een kwestie van het verleden, door de klimaatsverandering stijgt het zeeniveau, nu en in de toekomst.
Het wassende water van toen, nu en straks is daarom de inspiratiebron van de NHBNL16, een tweejaarlijkse kunstmanifestatie. Op tal van plaatsen geven kunstenaars hun visie op Wassend Water, en iedere bewoner wordt gevraagd zijn of haar eigen beelden (tekeningen, foto’s, schilderijen enzovoort) te uploaden op de website.
Daarom ook is er een Big Draw gekoppeld aan de rondleiding in het gemaal. Deelnemers wordt gevraagd hun eigen indrukken weer te geven in een Big Draw. Weten wat een Big Draw is? Kijk dan op www.nhbnl.nl. Deelname aan de rondleiding is gratis. In verband met planning spoedig opgeven en vermelden met hoeveel personen door een e-mail te sturen naar: [email protected].

Related Articles

Houdt u van chocolade? Dit recept is voor al jullie chocoladeliefhebbers die er zijn. Het is een heerlijke en makkelijke manier om chocoladeletters te
Weinig dingen in het leven zijn zo typisch Nederlands als het jaarlijkse Pinkpop Festival. Drie dagen lang verandert het stadje Landgraaf bij Maastricht elk

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.