WIERINGERWERF – De zware vliegtuigbom die afgelopen maand is opgegraven in een akker in Wieringerwerf was bedoeld voor een bombardement op Duitsland. Volgende week is het precies 77 jaar geleden dat de Britse bemanning, onderweg naar Duitsland, werd neergehaald boven de Wieringermeer. “Dat hun bom nu hier bij ons ligt is ‘peanuts’ vergeleken met wat zij hebben geofferd voor onze vrijheid.”

In de nacht van 12 op 13 juni stijgen 80 vliegtuigen op vanuit Engeland met zware bommen voor een aanval op Duitsland. Een aantal bommenwerpers wordt door de Duitsers onderschept tussen Texel en de Wieringermeer.

“Ze hebben boven Wieringerwerf nog een halve cirkel gedraaid en alvast bommen gelost, maar ze zijn verderop neergestort en omgekomen”, zegt Mark Hakvoort van het Historisch Genootschap Wieringermeer tegen NH Nieuws.

Vergeten

Het aantreffen van de Engelse vijfhonderdponder is geen verrassing voor Hakvoort. Al jaren is bekend dat op verschillende plekken in de akkers van de Wieringermeer nog bommen liggen.

Het is alleen niet meer met zekerheid te zeggen waar, omdat de geruimde bommen tot de jaren ’70 niet in kaart zijn gebracht. “Dat die bom is gevonden is belangrijk, maar ik zou toch graag willen dat die vijf bemanningsleden, die bijna zijn vergeten, ook worden herdacht.”

Lees ook: 500 ponds brisantgranaat aangetroffen, omgeving afgezet

Mark Hakvoort vertelt het hele verhaal aan de familie Rodenburg. De bom van de vijf Britse vliegers ligt op hun land en krijgt zo toch een gezicht voor Jan Rodenburg en zijn gezin: “Ja potverdorie, die jongens hebben toch hun leven gegeven voor onze vrijheid. Dat doet je toch wel wat.”

Ontploffen

Wat er precies met de vijfhonderponder gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De bom moet hoe dan ook wijken voor het nieuwe elektriciteitsnetwerk van Tennet. Volgens Jan Rodenburg zal de EOD de bom ter plekke laten ontploffen. “Ze zijn nu in kaart aan het brengen of er nog andere bommen in de buurt liggen die dan misschien ook afgaan door de klap.”

garnalenspiesjes met paprika (Foto: DEEN Supermarkten) Previous post menu – Garnalenspiesjes met paprika
Einde kermis voor Hippolytushoef? Next post Jeugd Hippolytushoef boos over verdwijnen botsauto’s

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.