2°C | Amsterdam

CDA wil weidevogels beter beschermen tegen vossen


HAARLEM – Het CDA Noord-Holland ziet het liefst dat de periode waarop op vossen mag worden gejaagd verruimd gaat worden om zo de weidevogels beter te kunnen beschermen tegen de vossen. Al jaren neemt de hoeveelheid vossen sterk toe in Noord-Holland en een vos jaagt op alles wat ze zien.
De vossen eten de jongen van de grutto, de tureluur en de kievit waardoor de miljoenen die nu in de bescherming van de weidevogels wordt gestoken weggegooid geld is.  Willemien Koning, woordvoerster van het CDA Noord-Holland, zegt: ,,Nu mogen de jagers alleen op vossen jagen in de periode dat vossen jongen hebben. Terwijl de jagers de gedragscode hebben dan niet op hen te schieten. Het CDA NH dringt bij het provinciebestuur aan op een besluit waarin de verruiming van de jachtperiode wordt toegestaan. In andere provincies is deze verruiming ook toegestaan.”
Dat de vos enorm in aantal toeneemt komt vooral door het ontbreken van een natuurlijke vijand, faunabeheer Noord-Holland zegt dan ook dat bij overlast de vos met vangkooien  mag worden gevangen en overdag met het geweer mag worden gedood om verdere schade te voorkomen.  De vos is een niet beschermd dier en er mag dus op worden gejaagd, de vos staat op de landelijke vrijstellingslijst.
Ook in de gemeente Hollands Kroon zijn regelmatig al meldingen gedaan van overlast door vossen. Vooral het landelijke gebied in heeft regelmatig last van de vos, die het vooral voorzien hebben op pluimvee en jonge dieren.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.