Chainlink verwachting

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

De Chainlink koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2022 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Chainlink. Maar wat is het precies en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Chainlink om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter zit, en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Chainlink.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Wat is Chainlink (LINK)?

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat real-world gegevens levert aan slimme contracten op de blockchain. Hiermee probeert het een brug te slaan tussen de blockchain en de echte wereld. Wil je weten hoe het werkt? Lees dan snel verder.

Chainlink heeft het zogenaamde “orakelprobleem” opgelost dat voortkomt uit een probleem met slimme contracten op blockchain-netwerken en hoe deze volledig geïsoleerd zijn van de buitenwereld.

Slimme contracten zijn vooraf gespecificeerde overeenkomsten op de blockchain, die informatie evalueren en automatisch uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Omdat slimme contracten op een blockchain bestaan, zijn ze onveranderlijk en verifieerbaar. Dit zorgt voor vertrouwen tussen partijen.

De slimme contracten halen hun externe gegevens meestal van orakels. Orakel zijn de real-world datapunten die verbinding kunnen maken met op blockchain gebaseerde slimme contracten. Het zijn op dit moment gecentraliseerde bedrijven onder leiding van mensen. Slimme contracten zijn slechts zo “slim” als de informatie die de orakels aan hen leveren. Indien een slim contract is voorzien van kwaadaardige code of onnauwkeurige gegevens, zal het contract het toch verwerken omdat het slechts een code is.

Door een gedecentraliseerd netwerk te creëren dat fungeert als een brug tussen de orakels en de slimme contracten lost Chainlink het orakelprobleem. Elk orakel binnen het gedecentraliseerde Oracle-netwerk wordt gestimuleerd om nauwkeurige gegevens te verstrekken met een reputatiescore die aan elk orakel is toegewezen. Zo kan het informatie uit orakels halen en delen zonder de beveiliging van de blockchain waarop de slimme contracten worden uitgevoerd in gevaar te brengen.

Chainlink werkt met een Proof of Importance systeem waarbij het draait om reputatie. LINK-tokens zijn de digitale activatoken die wordt gebruikt om nodes te betalen voor services op het netwerk. Nodes die LINK-tokens hebben vastgezet zullen grotere slimme contracten krijgen. In het geval er onvoldoende informatie gegeven wordt om deze contracten te onderhouden zullen de tokens verliezen.

Historie van Chainlink

Sergey founder chainlinkIn 2014 richtten Sergey Nazarov,  Steve Ellis en Ari Juels SmartContracts op met als doel de blockchain-technologie, met onder andere slimme contracten, te gebruiken om contractuele afspraken te maken die door iedereen zou kunnen worden gebruikt.

Sergey Nazarov (zie foto) werkte daarvoor onder andere bij Secure Asset Exchange en richtte een volledig gedecentraliseerde e-mailservice op, genaamd CryptoMail.

Chainlink is in 2017 opgericht met als doel het leveren van nauwkeurige externe gegevens aan blockchains. Tijdens de ICO in september 2017 werd $ 32 miljoen opgehaald. De totale voorraad bedroeg 1 miljard LINK-tokens. Na de Chainlink ICO werd 35% van de LINK-tokens naar node-operators gestuurd om de prikkels van dit gedecentraliseerde orakelnetwerk een boost te geven en 30% bleef bij het Chainlink-team om toekomstige ontwikkeling te financieren.

Hoe werkt Chainlink?

De slimme contracten van Chainlink draaien op het Ethereum netwerk. Elk contract is verbonden met een orakel die off-chain data kan verwerken. De off-chain data wordt aangevraagd via het Chainlink netwerk en de blockchain verwerkt deze data en integreert dit met het juiste slimme contract.

Er zijn drie verschillende slimme contracten te onderscheiden:

  • Het Chainlink Reputation Contract controleert het trackrecord van een orakelprovider om de authenticiteit en prestatiegeschiedenis te verifiëren. Vervolgens evalueert en verwijdert vervolgens beruchte of onbetrouwbare knooppunten.
  • Het Chainlink Order-Matching Contract is verantwoordelijk voor het matchen van het best mogelijke orakel met de service level agreement (SLA)-behoeften van het slimme contract.
  • Het Chainlink Aggregating Contract verzamelt alle gegevens van de gekozen orakels en valideert en/of koppelt ze voor een nauwkeurig resultaat.

Partners en concurrenten

Chainlink heeft een groeiend aantal integraties. Veel Chainlink partners zijn kleine projecten maar er zijn ook enkele grote namen als Huobi’s Eco Chain, de Hedera Governing Council en Alchemix.

InputOutput (IOKH), het technologiebedrijf achter het Cardano open-source blockchain-project, heeft onlangs aangekondigd dat het is gaan samenwerken met het gedecentraliseerde blockchain-orakelnetwerk Chainlink. Cardano zal de orakels van Chainlink integreren om ontwikkelaars te ondersteunen bij het voorbereiden van het bouwen van slimme contracten voor gedecentraliseerde financiële (DeFi) -toepassingen.De onafhankelijke nieuwsorganisatie The Associated Press (AP) maakte in september bekend een samenwerking met Chainlink aan te gaan om haar journalistiek op een blockchain te zetten. Het zal ontwikkelaars, die op blockchain gebaseerde applicaties schrijven, helpen de gegevens en informatie van AP te implementeren via het Chainlinkknooppunt van AP, dat de off-blockchain-bronnen verbindt met op blockchain gebaseerde slimme contracten.

Dwayne Desaulniers, AP’s directeur van blockchain en datalicenties schreef in een verklaring: “Omdat AP zo’n belangrijke bron is voor op feiten gebaseerde en vertrouwde informatie over de hele wereld, zien we dit als een kans om blockchain-gebruikers te voorzien van gegevens en informatie die ze kunnen vertrouwen. Wij zijn van mening dat blockchain-netwerken een fundamenteel belangrijke technologie zijn omdat ze niet alleen waarachtigheid toestaan, maar ook eisen”

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Chainlink project

Onlangs werd aangekondigd dat Chainlink haar diensten uitbreid met Chainlink Keepers. Dit is een service laag om slimme contracten te vertellen hoe en wanneer ze zich moeten gedragen. Een belangrijke beperking van slimme contracten is dat ze hun eigen functies niet op willekeurige tijdstippen of onder willekeurige voorwaarden kunnen activeren of initiëren.

Statuswijziging vindt alleen plaats wanneer een transactie wordt geïnitieerd door een gebruiker, orakel of contract. Chainlink Keepers draait op het Ethereum netwerk en zal worden geadopteerd door Aave, Synthetix, PoolTogether, Barnbridge, Bancor en Alchemix.

De afgelopen twee jaar heeft het team gewerkt aan het Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP). Chainlink heeft ook een programmeerbare tokenbrug aangekondigd die bovenop de CCIP zal worden gebouwd. De bridge kan worden gebruikt om tokens en opdrachten naar elk blockchain-netwerk te sturen, waardoor de deur wordt geopend naar meer geavanceerde cross-chain-applicaties. Ook zal er een nieuw fraudebestrijdingsnetwerk parallel lopen aan de Chainlink cross-chain bridge die elke afzonderlijke handtekening, overdracht, toevoeging of vermindering controleert.

Chainlink koers verwachting 2022 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Chainlink nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Chainlink. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik LINK kopen?

Link coinWaar let je als belegger op wanneer je erover denkt om LINK te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. LINK staat in de top coins van coinmarket, wat wel laat zien dat dit een positieve belegging kan zijn.

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Chainlink koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

Link kopen

Chainlink staat hoog in de ranglijsten, en is op elke crypto exchange te verhandelen. Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit je coin voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook Chainlink.

Binance

Conclusie

Het Chainlink project heeft als doel om een wereldwijd gedecentraliseerd orakelnetwerk te stimuleren om betrouwbare, real-world gegevens te leveren aan slimme contracten die bovenop verschillende blockchains worden uitgevoerd. Hoewel Chainlink afkomstig is van Ethereum is het ontworpen om samen te kunnen werken met alle blockchains met een slimme contracten-functionaliteit. Voor het leveren van informatie worden nodes uitbetaald in LINK. Nodes worden doormiddel van LINK-beloningen gestimuleerd betrouwbare informatie aan te leveren.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category