Chemische stoffen in bedrijf: hoe werk je met ethanol als reinigingsmiddel?

Chemische stoffen spelen een belangrijke rol in tal van bedrijfstakken en processen. Deze stoffen spelen daardoor ook een rol in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om medicijnen, schoonmaakmiddelen, cosmetica of brandstoffen, chemische verbindingen zijn overal. Voor bedrijven kan het gebruik van deze stoffen bepaalde voordelen opleveren, zoals betere efficiëntie, kostenbesparingen en een hogere productiviteit. Bedrijven maken gebruik van verschillende soorten chemische stoffen, in dit artikel gaan we in op ethanol. Wat is dat precies en waarom wordt het gebruikt als reinigingsmiddel in onder andere de medische sector? 

Wat is ethanol?

Ethanol is een heldere, kleurloze vloeistof en wordt ook wel ethylalcohol genoemd. Het is een type alcohol dat geproduceerd wordt door fermentatie van suiker en zetmeel afkomstig uit bijvoorbeeld suikerriet, maïs of tarwe. Daarnaast kun je ook spreken van bio-ethanol, dit wordt zo genoemd wanneer het afkomstig is uit biologische bronnen. Bio-ethanol wordt voornamelijk gebruikt als brandstof en toegevoegd aan benzine om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. 

Waar kun je het voor inzetten?

Bedrijven die ethanol kopen, kunnen het dus op verschillende manieren inzetten. Het wordt dan ook door verschillende soorten bedrijven gebruikt, afhankelijk van het doel. Denk hierbij aan farmaceutische bedrijven en cosmetische bedrijven die ethanol inzetten als oplosmiddel of ingrediënt in producten zoals parfums of deodorant. Verder vind je het bij schoonmaakbedrijven of laboratoria voor het reinigen van verschillende zaken. 

Ethanol als reinigingsmiddel

Ethanol wordt vaak gebruikt als ingrediënt in schoonmaakmiddelen vanwege zijn vermogen om vet, vuil en bacteriën te verwijderen. Het is een effectief oplosmiddel en kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en geuren. Daarom wordt ethanol veel gebruikt als ontsmettingsmiddel en desinfectiemiddel in de medische sector en in de productie van reinigingsmiddelen. Het is daarom een belangrijk onderdeel van het proces voor het reinigen van medische instrumenten en apparatuur. Om het als schoonmaakmiddel te gebruiken kun je het verdunnen met water en het aanbrengen op het te reinigen oppervlak met bijvoorbeeld een doek. Het kan worden gebruikt op verschillende soorten materialen zoals glas, roestvrij staal of tegels. Het voordeel van ethanol als schoonmaakmiddel is dat het snel verdampt, waardoor het oppervlak ook weer snel droogt. Hierdoor hoef je niet lang te wachten voordat je het opnieuw kunt gebruiken. 

Waarom ethanol in de medische sector?

Een van de belangrijkste redenen waarom ethanol wordt gebruikt in de medische sector is omdat het een zeer goed desinfecterend middel is. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk dat is in de medische wereld. Alle apparatuur waarmee gewerkt moet worden, moet brandschoon zijn om verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan. Ethanol kan verschillende micro-organismen doden en is daarmee een zeer geschikt middel in het schoonmaakproces van de medische sector.

Thuis werken met ethanol

Net zoals dat er bij bedrijven wordt gewerkt met ethanol, kan dat ook thuis. In veel schoonmaakmiddelen die je thuis gebruikt zit namelijk ook ethanol verwerkt. Omdat het een krachtige ontvetter is, zit het bijvoorbeeld verwerkt in glasreinigers, zodat je mooi streeploos schoon kunt maken. Ook vind je het terug in verzorgingsproducten om bijvoorbeeld crèmes te verdunnen zodat het beter smeerbaar is op de huid. Omdat het goed werkt als desinfectiemiddel zit ethanol ook verwerkt in desinfecterende producten zoals handgel of schoonmaakdoekjes. Het is belangrijk om goed op te letten bij het gebruik hiervan omdat een grote hoeveelheid de huid droog kan maken. Gebruik het dus met mate en voor kortere periodes. 

Tips voor werken met ethanol

Ethanol is een chemische stof en dus zijn er altijd bepaalde veiligheidsmaatregelen waar je rekening mee moet houden om risico´s te minimaliseren. Het kan namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen wanneer je met een grote hoeveelheid in aanraking komt. Zorg daarom voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik van ethanol om de dampen te verdunnen en te verminderen. Draag beschermende kleding zoals handschoenen en een bril om huidcontact of beschadiging aan de ogen te voorkomen. Zorg daarnaast altijd voor een veilige opslag en behandeling om brandgevaar te verminderen. Ethanol is een brandbare vloeistof en kan dus gevaar opleveren bij blootstelling aan vonken of open vuur. Houd hier ook rekening mee als je ethanol moet vervoeren en zorg dat het in een veilige container zit waarbij je het risico op lekken of morsen zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Het vereist dus altijd voorzichtigheid en aandacht wanneer je met deze chemische stof werkt. 

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs