Cosmos verwachting

De Cosmos koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Cosmos. Maar wat is Cosmos precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Cosmos om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter Cosmos zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Cosmos.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Wat is Cosmos?

Cosmos heeft als doel een ​​Internet of Blockchains te creëren, een netwerk van blockchains die op een gedecentraliseerde manier met elkaar kunnen communiceren.

Het Cosmos-project (ATOM) is een ecosysteem van netwerken en tools voor het creëren van blockchains die kunnen schalen en met elkaar kunnen samenwerken. Het doel van het Cosmosproject is het verbinden en vergemakkelijken van interactie tussen blockchains met verschillende functionaliteiten. Cosmos beweert schaalbaarheid, bruikbaarheid en interoperabiliteit te leveren. Dit zijn allemaal kenmerken die nodig zijn om de bredere acceptatie van blockchain-technologie te bereiken.

Cosmos bestaat uit drie lagen die worden gecombineerd door middel van een verzameling open-source tools en applicaties.

  1. Netwerk laag: Hiermee kunnen transactiebevestigingen en andere consensusberichten communiceren met hub-blockchains.
  2. Toepassing laag: Werkt het netwerk bij over de nieuwe staat van transacties en saldi.
  3. Consensus laag: Organiseert nodes in hoe ze overeenkomen over het toevoegen van nieuwe transacties.

Hierbij gebruikt Cosmos een reeks open source-tools zoals Tendermint, de Cosmos SDK en IBC die zijn ontworpen om mensen snel aangepaste, veilige, schaalbare en interoperabele blockchain-applicaties te laten bouwen.

Cosmos SDK

Cosmos SDK is een open-source softwareontwikkelingskit waarmee gebruikers aangepaste blockchains kunnen maken. Het standaard consensusprotocol van Cosmos SDK is Tendermint Core, maar er zijn verschillende vooraf gebouwde modules die gebruikt kunnen worden. Iedereen kan een module voor de Cosmos SDK maken en het gebruik van kant-en-klare modules in uw blockchain is net zo eenvoudig als het importeren van een nieuwe toepassing.

Binance Chain is een voorbeeld van een blockchain die is gemaakt met behulp van Cosmos SDK.

Tendermint

Dit is een open-source blockchain ontwikkelingsplatform. Iedereen kan met deze functie gemakkelijk een decentralisatie laag in zijn eigen toepassing integreren.

Tendermint is een protocol dat zowel een blockchain-consensusmechanisme (Tendermint Core) als een tool (Tendermint ABCI) biedt waarmee applicaties verbinding kunnen maken met Tendermint Core-consensusengines.

Terndermint Core maakt gebruik van Byzantine Fault Tolerance (BFT) consensus om 250.000 transacties per seconde te kunnen verwerken.

IBC

IBC is een belangrijke update geweest die in maart 2021 werd geïmplementeerd. Het stelt gebruikers in staat crypto tussen blockchains te versturen wat een belangrijke stap is geweest voor de interoperabiliteit en soevereiniteit van de blockchains binnen het Cosmos ecosysteem.

Cosmos crypto

Hoe werkt Cosmos?

De hoofdketen is Cosmos Hub, dat fungeert als een centraal grootboek voor de compatibele blockchains, die zones genoemd worden. Elke Zone is in hoge mate aanpasbaar, waardoor ontwikkelaars hun eigen cryptocurrency kunnen ontwerpen, met aangepaste instellingen voor blokvalidatie en andere functies

Deze zones worden gemaakt met behulp van de Cosmos SDK, die de basis biedt die nodig is voor het ontwikkelen van een Cosmos-blockchain. Tendermint Core is de standaard consensus laag van Cosmos SDK en biedt een op validatoren gebaseerd consensusmechanisme dat over meerdere Cosmos-blockchains kan worden gebruikt. Elke Zone kan echter precies kiezen hoe zijn validators worden geselecteerd.

Voor het Cosmos Hub-mainnet kiest de blockchain 100 validators uit de bovenste set nodes die ATOM uitzetten, de utility-munt van de blockchain. Het stemrecht wordt aan elke validator toegewezen op basis van het aantal ingezette ATOM. Een leidervalidator stelt vervolgens nieuwe blokken voor waarop anderen kunnen stemmen. Succesvolle blokken bieden een blokbeloning die aan de validator wordt gegeven en wordt gedeeld met gebruikers die ATOM inzetten achter de door hen gekozen validator.

ATOM wordt ook gebruikt om transactiekosten te betalen en deel te nemen aan bestuur stemmingen. Validators moeten ook deelnemen aan voorstellen of sancties krijgen.

Geschiedenis

Cosmos is oorspronkelijk gebouwd door het Tendermint-team in 2014 onder leiding van Ethan Buchman en Jae Kwon.

Het Cosmos-project wordt geleid door Tendermint Inc. Dit is een particuliere instantie met winstoogmerk, waarbij de financiering voor de ontwikkeling afkomstig is van de Interchain Foundation, een non-profitorganisatie die in Zwitserland is gevestigd.

Tijdens de ICO die plaats vond tussen 15 en 17 augustus 2017 haalde het project $ 24 miljoen op in ETH en BTC.

In 2019 ging het Cosmos-mainnet live waarbij de Cosmos Hub zich met name richtte op basisfunctionaliteit, zoals activaoverdrachten, gedelegeerd bewijs van inzet en on-chain governance.

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Cosmos project

Er draaien al meer dan openbare ketens op ondernemingsniveau met hun mainnet op Cosmos met daarnaast zijn er nog eens 240 applicaties en services.

Binance Chain, een Binance-project gericht op het creëren van een marktplaats voor het uitgeven, gebruiken en uitwisselen van digitale activa, is bijvoorbeeld gebouwd met behulp van de Cosmos SDK. Andere voorbeelden van de Cosmos -projecten zijn DATA, een op blockchain gebaseerd protocol voor digitale gegevensverificatie, en CyberMiles, een blockchain voor e-commerce.

In een poging het interoperabiliteitsprobleem van de blockchain op te lossen, concurreert Cosmos met Polkadot. Ondanks dat functionele en structurele verschillen zijn, zoals verschillende benaderingen van de blockchain-beveiliging en inter-blockchain-transacties, concurreren Cosmos en Polkadot uiteindelijk om een ​​wereldwijd “internet van blockchains” te creëren.

Inmiddels is de 1.0 roadmap van Cosmos Hub afgerond en de 2.0 versie zal zich richten op liquiditeit, economische veiligheid en bruikbaarheid. Onderdelen van de Cosmos Hub 2.0 roadmap zijn het Gravity Dex protocol, als krachtig onderdeel van de DeFi, en de Interchain Staking, dat integratie van IBC met Proof of Stake mogelijk maakt om zo de economische veiligheid van nieuwe ketens te versterken.

Ook staat er een lancering van Gravity Bridge gepland. Gravity Bridge verbindt de Hub en andere Cosmos-ketens met Ethereum en EVM-compatibele ketens. Dit maakt de overdracht mogelijk van ATOM, tokens op de Cosmos Hub, Ether (ETH) en ERC20-tokens. Hierdoor krijgen gebruikers de mogelijkheid DeFi uitvoeren op Cosmos en Ethereum.

Cosmos koers verwachting 2023 – 2025

Cosmos logoWanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Cosmos nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Cosmos. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik ATOM kopen?

Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om ATOM te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. 

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Cosmos koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

ATOM kopen

Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit ATOM voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook ATOM.

Binance

Conclusie

Met Cosmos kunnen blockchain-applicaties worden geschaald naar miljoenen gebruikers via horizontale en verticale schaalbaarheidsoplossingen. Cosmos is geen product, maar een ecosysteem dat is gebouwd op een reeks modulaire, aanpasbare en uitwisselbare tools. Ontwikkelaars worden aangemoedigd om aan te sluiten om bestaande tools te verbeteren en nieuwe te creëren om de belofte van blockchain-technologie waar te maken. Deze tools vormen de basis die nodig is om het gedecentraliseerde internet en het wereldwijde financiële systeem van morgen te creëren. Het Cosmos ecosysteem groeit exponentieel en met de uitbreidende DeFi ontwikkelingen lijkt Cosmos de open, schaalbare onderling verbonden economie van de toekomst.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs