Crowdfundingsactie om potvis Chris te redden van de ondergang (Video)

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Regionieuws – In de kelder van Fort Kijkduin in Huisduinen ligt het skelet van een jonge potvis. In de zomer kan het er behoorlijk vochtig worden, in de winter erg koud. De wisselende omstandigheden hebben de beenderen geen goed gedaan. Om de botten te bewaren is geld nodig.
“Als er niks gebeurt, valt ‘ie over een paar jaar uit elkaar”, zeg Medewerker Manouk van Fort Kijkduin. Ze haalt via een crowdfundingsactie geld op om het skelet van ‘Chris de Potvis’, zoals het dier heet, te redden. “Hij moet in een conserveringsbad. De beenderen worden dan eerst ontzilt en daarna in een bleekbad gestopt. Dan moet ‘ie er weer helemaal mooi wit uitkomen”, zegt Manouk. 
En reportage van regioverslaggever Matthijs Gemmink
In 1997 aangespoeld bij Wassenaar
Chris spoelde in 1997 aan op het strand bij Wassenaar. Er werd nog geprobeerd om het dier in leven te houden maar het mocht niet baten. Het werd uiteindelijk ontdaan van het vlees en organen en belandde in de kelder van Fort Kijkduin. Daar is het skelet te bezichtigen door via een klein wenteltrapje af te dalen. “Het skelet is het kroonstuk van onze collectie”, zegt Manouk.
Inmiddels is er zo’n 1.075 euro gestort, maar er is nog veel meer nodig, vertelt Manouk: “Ik heb al afgedongen bij de preparateur maar het kost al met al 20.000 euro. We hebben zelf een spaarpotje maar er moet nog dik 8.000 euro bij.” Als Chris de Potvis klaar is krijgt het skelet een mooi, warm en droog plekje in een nieuw gedeelte van het museum.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category