2°C | Amsterdam

Crowdfundingsactie om potvis Chris te redden van de ondergang (Video)

Regionieuws – In de kelder van Fort Kijkduin in Huisduinen ligt het skelet van een jonge potvis. In de zomer kan het er behoorlijk vochtig worden, in de winter erg koud. De wisselende omstandigheden hebben de beenderen geen goed gedaan. Om de botten te bewaren is geld nodig.
“Als er niks gebeurt, valt ‘ie over een paar jaar uit elkaar”, zeg Medewerker Manouk van Fort Kijkduin. Ze haalt via een crowdfundingsactie geld op om het skelet van ‘Chris de Potvis’, zoals het dier heet, te redden. “Hij moet in een conserveringsbad. De beenderen worden dan eerst ontzilt en daarna in een bleekbad gestopt. Dan moet ‘ie er weer helemaal mooi wit uitkomen”, zegt Manouk. 
En reportage van regioverslaggever Matthijs Gemmink
In 1997 aangespoeld bij Wassenaar
Chris spoelde in 1997 aan op het strand bij Wassenaar. Er werd nog geprobeerd om het dier in leven te houden maar het mocht niet baten. Het werd uiteindelijk ontdaan van het vlees en organen en belandde in de kelder van Fort Kijkduin. Daar is het skelet te bezichtigen door via een klein wenteltrapje af te dalen. “Het skelet is het kroonstuk van onze collectie”, zegt Manouk.
Inmiddels is er zo’n 1.075 euro gestort, maar er is nog veel meer nodig, vertelt Manouk: “Ik heb al afgedongen bij de preparateur maar het kost al met al 20.000 euro. We hebben zelf een spaarpotje maar er moet nog dik 8.000 euro bij.” Als Chris de Potvis klaar is krijgt het skelet een mooi, warm en droog plekje in een nieuw gedeelte van het museum.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.