2°C | Amsterdam

Denk mee over geschikte locatie voor een AZC in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – Op 28 juni jl. heeft de gemeenteraad een principebesluit genomen voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in Hollands Kroon voor

maximaal 300 bewoners. We zijn nu op zoek naar mogelijk geschikte locaties. Dat doen we niet alleen, maar samen met u. Heeft u ideeën over een geschikte locatie die voldoet aan de gestelde voorwaarden (zie hieronder)? Geef deze dan nu aan ons door via de link rechts in het groene blok. Voeg eventueel een plattegrond of foto toe zodat het duidelijk is welke locatie u bedoelt.

Voorwaarden voor geschikte locaties

De gemeenteraad heeft voorwaarden gesteld aan een locatie voor de vestiging van een azc:

  1. De locatie bevindt zich in of bij één van de vier grote kernen in Hollands Kroon (Anna Paulowna, Hippolytushoef, Nieuwe Niedorp/Winkel, of Wieringerwerf).
  2. De locatie bevindt zich binnen een straal van circa twee kilometer van voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en basisonderwijs.
  3. De locatie heeft een grondoppervlakte van zo’n 2,5 hectare (dat is ongeveer te vergelijken met ruim 3 voetbalvelden).
  4. De locatie moet minimaal voor tien jaar gebruikt kunnen worden voor een azc.

Onderzoek naar geschikte locaties

U kunt tot en met donderdag 22 september 2016 locaties aan ons doorgeven. Daarna onderzoeken wij welke locaties echt geschikt zijn. Via onze kanalen maken wij de uitkomsten hiervan bekend. Daarna krijgt u de gelegenheid om uw mening te geven over de overgebleven locaties. Wij informeren u wanneer dit mogelijk is. Heeft u vragen? Stel ze via[email protected].

Noodzaak voor een azc

Kort na het besluit van de gemeenteraad zijn in de media berichten verschenen over lege bedden in opvangcentra voor vluchtelingen, als gevolg van een daling van de instroom sinds dit voorjaar. Wij hebben hierop ook enkele reacties ontvangen van inwoners die zich afvragen of een azc in Hollands Kroon nog wel nodig is.
In het afgelopen jaar, met een enorm hoge instroom vluchtelingen, had het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een beddentekort en daarom kwam er (crisis)noodopvang. Zo zijn ze erin geslaagd iedereen een plek te bieden. Het COA heeft in juni nog aangegeven dat extra opvangplekken in asielzoekerscentra, zoals die straks ook in Hollands Kroon, nog steeds nodig zijn. Door de lagere instroom van vluchtelingen, kan het COA nu meer aandacht geven aan kwaliteit en goede opvang met goede voorzieningen. Dit betekent dat het doel is om alle noodopvang uiteindelijk te sluiten. Ook bouwt het COA een buffer op van plekken, zodat ze is voorbereid voor als de instroom van asielzoekers plotseling toch weer stijgt. Deze instroom is namelijk erg grillig en onzeker. 
De vestiging van een azc in Hollands Kroon past goed in deze kwaliteitsverbetering. Daarom gaan we verder met het proces door op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Dit proces en de besluitvorming over deze keuze gaat nog enkele maanden duren. Uiteindelijk is het aan het COA om te beoordelen of en zo ja, wanneer zij gebruik willen maken van de mogelijkheid om in Hollands Kroon een azc te realiseren.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.