Een boerderij energieneutraal maken met een kleine windmolen

HOLLANDS KROON – Ondernemers die investeren in slimme manieren van energieopwekking, besparen hoge kosten. Daarnaast draagt energieneutraliteit bij aan de duurzaamheid van de boerderij. Vandaag de dag is het belangrijker om de energie die opgewekt wordt, op effectieve wijze te gebruiken. Wanneer u namelijk energie opwekt en die niet gebruikt, riskeert u energiebelasting. Energieopslag plaatsen worden dan ook steeds belangrijker.

In 2018 is de energierekening van een melkveehouder bijna gehalveerd. Hoe dit kan? Door mee te doen aan een energieneutraal project. Energieneutraliteit is in 2021 steeds belangrijker voor boerderijen. Naast een grote kostenbesparing, zijn de klimaatdoelstellingen ook steeds beter zichtbaar in de dagelijks bedrijfsvoering van boerderijen. Lees hier hoe u een boerderij energieneutraal kunt maken met een kleine windmolen.

Een kleine windmolen

Met een windmolen wordt er op een duurzame manier energie opgewekt uit een natuurlijke bron, namelijk wind. Windmolens zijn te herkennen aan de lange, witte gestalten die boven het landschap uittorenen. Een grote windmolen wekt meer elektriciteit op dan een kleine windmolen. Een grote windmolen is niet rendabel voor op een boerderij. Daarom is de kleine windmolen ontwikkeld.

Een kleine windmolen genereert elektriciteit op het moment dat er genoeg wind staat, en zet deze om in groene stroom. De kleine windmolen komt het beste tot zijn recht op een plek met veel wind. Op die manier wekt een windmolen meer groene energie op.

Optimaal energie opwekken

Het is steeds belangrijker om niet alleen groene energie op te wekken, maar ook om deze energie op efficiënte wijze te gebruiken. Hoe minder energie er uw erf verlaat, hoe beter. 

Wanneer je energie opwekt uit windmolens of zonnepanelen, spreek je van groene energie. Er komen namelijk geen schadelijke gassen vrij tijdens het vervaardigen van de energie. Het is immers een natuurlijke bron.

Salderingsregeling van een kleine windmolen

Op het moment dat je meer groene energie opwekt dan je verbruikt, kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Salderen is het wegstrepen van de energie die je uit wind hebt opgewekt tegen de energie die hebt verbruikt. Na het salderen blijft er een hoeveelheid groene energie over. Hier ontvangt u een terugleververgoeding over. U heeft namelijk uw overgebleven groene stroom weer losgelaten op het elektriciteitsnet.

De terugverdientijd van uw investering

Een kleine windmolen heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Vaak zit er een garantie op een kleine windmolen van 10 jaar. Afhankelijk van de hoeveelheid wind een kleine windmolen vangt, wordt de investering binnen 6 tot 10 jaar terugverdiend.

De keuze voor een windmolen komt vanuit milieuoverwegingen. Voor veel boerderijen wordt het steeds aantrekkelijker om zelfvoorzienend te worden. Op die manier draagt een boerderij bij aan de verduurzaming van de agrarische sector. 

De kosten van een kleine windmolen

Hoe duur is een windmolen? Een kleine windmolen voor op uw boerderij kan €52.000 – €60.000 kosten. Het gaat dan om een windmolen die per jaar ongeveer 35.000 kWh opwekt bij een windsnelheid van 5 meter per seconde. De kosten van een kleine windmolen wordt met zo’n 6 tot 10 jaar terugverdiend. Deze terugverdientijd is afhankelijk van de precieze plek waar de windmolen is geplaatst. Een plek met meer wind genereert logischerwijs meer groene stroom. 

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs