Een overzicht van Nederlandse trouwtradities

 Als je je gaat verdiepen in trouwtradities dan zul je ontdekken dat er wereldwijd heel veel tradities en rituelen rondom trouwen zijn. Tradities op de dag zelf, maar ook in aanloop naar de bruiloft. Zo kennen Nederlandse bruiloften ook allerlei tradities. Overigens komen veel van onze bruiloft tradities oorspronkelijk wel uit andere landen. Benieuwd naar die tradities? We hebben er een klein overzicht gemaakt van nieuwe en oude tradities. Welke zou jij wel/niet overnemen voor jullie bruiloft?

Kinderakte tekenen

Een relatief nieuwe traditie bij Nederlandse bruiloften is het ondertekenen van een kinderakte. Omdat er steeds meer bruidsparen óf al kinderen hebben, óf kinderen hebben uit een vorig huwelijk, is er steeds vaker ook een rol voor hun weggelegd bij het huwelijk van hun ouders. In Nederland is het nu vaak normaal dat kinderen tijdens de ceremonie een kinderakte ondertekenen (of hun vingerafdruk erop zetten) waarmee zij ‘toestemming’ geven voor het huwelijk van hun ouders.

Bruid ophalen en first look

In Nederland is het traditie dat de bruidegom de bruid gaat ophalen bij haar ouders thuis. Daar vind dus vaak de first look plaats: het eerste moment dat het bruidspaar elkaar ziet. Sommige koppels zoeken hier een mooie plek voor uit, bijvoorbeeld in de natuur of op hun trouwlocatie, zodat deze eerste blik vastgelegd kan worden door een trouwfotograaf. Overleg met je trouwfotograaf voor een goede plek? Trouw je bijvoorbeeld in Amsterdam en komt jouw trouwfotograaf uit Amsterdam? Dan kent hij/zij vast een mooie plek om dit moment vast te leggen!

Rijst gooien

Traditioneel wordt er rijst gegooid naar het bruidspaar na de ceremonie. Rijst staat namelijk voor vruchtbaarheid en geluk, dus veel bruidsparen genieten al decennia lang van een rijstdouche op hun bruiloft. In veel gemeenten is het echter inmiddels verboden om rijst te gooien, het is ook wel een tikkeltje zonde en slecht voor het milieu, omdat rijst moeilijk is af te breken door de natuur. Maar er zijn genoeg leuke (en milieuvriendelijke) alternatieven.

Op de kosten letten

Nederlanders staan bekend als zuinige mensen. Dat geldt ook voor de kosten van een bruiloft. Als je kijkt naar wat onze buurlanden uitgeven aan hun bruiloft, dan doen wij het iets zuiniger aan. In Nederland kost een huwelijk gemiddeld al snel zo’n 12 duizend euro. Onze zuiderburen geven gemiddeld 17 duizend euro uit en in het Verenigd Koninkrijk staat de teller op gemiddeld 23 duizend euro. Koppels in de Verenigde Staten geven gemiddeld meer dan het dubbele uit dan wij: daar kost een bruiloft gemiddeld 26 duizend euro.

Bitterballen

Dé Nederlandse late night snack die geserveerd wordt op de dansvloer? Natuurlijk: de bitterbal. Geen Nederlandse bruiloft wordt afgesloten zonder bitterballen. En die schaal dit rondgaat houdt het meestal niet veel langer dan een paar minuten vol. Houd jij bij jullie bruiloft deze traditie in ere, of wijk je hier vanaf? Bedenk dat bruiloft tradities absoluut geen must zijn. Je bent helemaal vrij om de tradities te kiezen die bij jullie passen!

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs