Fantom verwachting

De Fantom koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Fantom. Maar wat is Fantom precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter Fantom zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Fantom.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Wat is Fantom?

Fantom, gebouwd als alternatief voor Ethereum, is een open-source DAG (Directed acyclic graph) smart contract-platform voor gedecentraliseerde applicaties (dApps), digitale activa en biedt ook een reeks ingebouwde DeFi-tools.

Anders dan bij de meeste blockchain protocollen, waar blokken op de blockchain worden gebouwd, houdt de DAG-technologie in dat er direct op de voorgaande transacties wordt gebouwd.

Fantom is een vrij ambitieus project dat als doel heeft een slim contractplatform te creëren met bijna oneindige schaalbaarheid en directe transacties tegen minimale kosten. Het Fantom-team stelt zich voor dat het platform wordt gebruikt in een breed scala van sectoren, waaronder openbare nutsbedrijven, smart home-systemen, gezondheidszorg, onderwijs, verkeersbeheer, resourcebeheer en milieuduurzaamheidsprojecten.

Hoe werkt Fantom?

Opera mainnet

Opera is ontworpen om de beperkingen van alternatieve blockchains te overwinnen en is volledig compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM) en biedt volledige ondersteuning voor slimme contracten die zijn geschreven via Solidity voor naadloze dapp-portering.

Opera beschikt over een Proof-of-Stake (PoS)-systeem en een validatorset die leiderloos is. Met andere woorden, de validators bepalen niet welke blokken geldig zijn. De Fantom Foundation is van mening dat het verwijderen van blokleiders de netwerkbeveiliging kan vergroten.

Lachesis

De Fantom Foundation heeft een nieuw model gebouwd voor het bereiken van consensus over transacties, de Lachesis-consensusengine (of Lachesis-protocol).

Het maakt gebruik van een op Directed Acyclic Graph (DAG) gebaseerd algoritme om asynchrone Byzantijnse fouttolerantie (aBFT) te bereiken. Lachesis heeft vier belangrijke eigenschappen:

  • Asynchroon: deelnemers hebben de vrijheid om opdrachten op verschillende tijdstippen te verwerken
  • Leiderloos: geen enkele deelnemer speelt een “speciale” rol in blokproductie
  • Byzantijnse fouttolerant: ondersteunt een derde van de defecte nodes
  • Bijna onmiddellijk definitief: transacties worden binnen 1-2 seconden bevestigd.

FTM token

FTM is het primaire token van Fantom en biedt gebruikers flexibiliteit als native mainnet-token, of ERC20 en BEP-20. De primaire use-case van FTM is om het netwerk te beveiligen via een Proof-of-Stake-systeem dat verschillende functies omvat, zoals staking, bestuursrechten, betalingen en vergoedingen. Daarnaast wordt het token gebruikt om nodes te belonen.

Historie

De Fantom Foundation is opgericht door de Zuid-Koreaanse computerwetenschapper Dr. Ahn Byung lk, computerwetenschappen die eerder het food-tech platform SikSin oprichtte.

Naast voorzitter van de Korea Food-Tech Association is Fr. Ahn ook een bijdragende auteur bij Fortune magazine en is vaak gepubliceerd in de belangrijkste zakelijke media in Zuid-Korea.

De Fantom Foundation, een organisatie die is opgericht om toezicht te houden op het Fantom-productaanbod, werd opgericht in 2018 en implementeerde hun mainnet (OPERA) in december 2019. De Foundation gefinancierd door in totaal 12 investeerders en heeft het $ 40 miljoen opgehaald in twee risicokapitaalrondes. Hun investeerdersnetwerk omvat bedrijven zoals Signum Capital, Obsidian Capital, 8 Decimal Capital en DHVC.

Het team achter de Fantom Foundation is consequent gefocust op het bouwen van een infrastructuur die helpt om geavanceerde technologieën toegankelijker te maken en naadloos te integreren in het leven van de gewone mens.

In de afgelopen jaren is de Fantom Foundation uitgegroeid tot een wereldwijd team van ervaren blockchain-ontwikkelaars, ingenieurs, wetenschappers, onderzoekers, ontwerpers en ondernemers die een collectieve visie delen, onder leiding van hun huidige CEO Michael Kong.

Concurrentie

Fantom is niet het enige project dat DAG-technologie kiest als de weg naar schaalbaarheid. IOTA en Nano waren enkele van de eerste op DAG gebaseerde projecten. Daarnaast hebben Constellation en Hedera Hashgraph een vergelijkbare architectuur voor het gebruik van slimme contracten.

Om de concurrentie voor te blijven belooft Fantom waarde toe te voegen door de in de vorm van infrastructuur die slimme contracten en dApps ondersteunt. Hoewel IOTA inmiddels wel een aparte laag heeft die smart contract-functionaliteit biedt, werden IOTA en Nano oorspronkelijk niet gelanceerd met smart contract-functionaliteit.

Samenwerkingen

Fantom samenwerkingEen van de landen waar Fantom veel mee samenwerkt is Afghanistan.

Samen met het Ministerie van Volksgezondheid in Afghanistan wordt er gewerkt aan verschillende initiatieven waaronder het bestrijden van namaak geneesmiddelen. Grote farmaceuten zoals Royal Star, Nabros en Bliss GVS werken samen met Fantom en de Afghaanse overheid aan de distributie van officiële medische producten in Afghanistan. Fantom helpt daarnaast bij het toepassen van de blockchain technologie op medische dossiers.

Ook wordt er bijgedragen aan innovatieve energieoplossingen in Afghanistan. Dat doet Fantom samen met het Afghaanse bedrijf DABS, het nationale elektriciteitsbedrijf van Afghanistan die verantwoordelijk is voor de productie en distributie van energie in het hele land.

In samenwerking met de Afghaanse Kamer van Koophandel wordt gewerkt aan het digitaliseren van documenten door de blockchain technologie te gebruiken, waardoor het land transparanter en innovatiever kan worden. Men richt zich met name op certificaten in de hoop de oorsprong en de echtheid van de certificaten duidelijker te krijgen.

In dezelfde lijn wordt het huidige software van de Afghanistan National Standards Authority (ANSA) verbeterd met de hulp van blockchain technologie. Hiermee hoopt men betrouwbaardere certificaten te creëren om corruptie en fraude tegen te gaan.

Met de Pakistaanse overheid heeft Fantom een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van onderwijs, gevangenissen en op het gebied van DeFi.

In Tadzjikistan is er een samenwerking met het Ministerie van Industrie en Nieuwe Technologieën. Hierbij maakt het ministerie gebruik van de blockchain oplossingen van Fantom, om de digitale infrastructuur van de overheid te verbeteren.

Fantom richt zich niet alleen op overheden maar ook op cryptobedrijven.

Zo zijn er samenwerking met de handelsplatformen Crypto.com, OKEx COTI, Ethereum Classic Labs en Ontology. En Amsterdam Vintage Watches maakt gebruik van de Fantom blockchain via V-ID, door de echtheid van luxe horloges vast te leggen.

Fantom koers verwachting 2023 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Fantom nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Fantom. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik FTM kopen?

Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om FTM te kopen? 

Fantom FTM token kopenHet is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. 

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de FTM koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

FTM kopen

Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit FTM voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook FTM.

Conclusie

In de wereld van de blockchain is Fantom misschien wel een vreemde eend in de bijt maar het heeft zeker niet minder potentie. Met als doel de beperkingen van de alternatieve blockchains te overwinnen is het platform biedt het ondersteuning aan slimme contracten en is het netwerk compatibel met EVM. Fantom werkt al veel samen met overheidsinstellingen in onder andere Afghanistan en hoopt dit alleen maar uit te breiden.