2°C | Amsterdam

Geen voorrang vluchtelingen Hollands Kroon bij toewijzen huurwoningen

HOLLANDS KROON – De Eerste Kamer heeft in navolg van de Tweede Kamer een wetsvoorstel van Minister Blok van Wonen aangenomen die het niet langer mogelijk maakt dat vluchtelingen voorrang krijgen bij het toewijzen van huurwoningen. 
De wetswijziging maakt deel uit van een het pakket maatregelen waarmee het kabinet verdringing van reguliere woningzoekenden wil voorkomen. Bij de toewijzing van huurwoningen zijn gemeenten verplicht gebruik te maken van een urgentenregeling. Op grond daarvan krijgen bijvoorbeeld ouderen en mantelzorgers voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Ook vluchtelingen met een status vallen onder de groepen die automatisch voorrang krijgen. Met de wetswijziging is dat voor de laatste groep niet langer het geval.
Taakstelling
Gemeenten hebben na 1 april, de beoogde invoeringsdatum van de gewijzigde wet, de keuze of een statushouder voorrang krijgt of niet. Op die manier kunnen gemeenten maatwerk leveren, die enerzijds is gebaseerd op de mate van urgentie van de statushouders, en anderzijds de gemeente meer armslag geeft om te bepalen of het nodig is om statushouders voorrang te geven voor het halen van wettelijke taakstelling om deze groep te huisvesten.
Verplichting
Na overleg met de VNG is in de wet opgenomen dat gemeenten in een huisvestingsverordening vastleggen hoe zij de taakstelling invullen. De verplichting geldt niet als burgemeester en wethouders al op een andere manier een plan hebben vastgesteld.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze
Wilt u ook een heerlijk bolus recept maken? Een bolus is een soort voedsel dat populair is in veel landen over de hele wereld.

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.