2°C | Amsterdam

Gepassioneerde avond voor KVG dames rond operamuziek.

SLOOTDORP – Volendam is en blijft een bijzonder dorp, met name  door de mensen die er wonen en in grote getalen leven voor muziek. Zo ook Kees Schilder die op uitnodiging van het Katholiek Vrouwengilde Wieringermeer naar Slootdorp was gekomen.
In het dagelijks leven is Schilder directeur van een school, maar zijn vrije tijd staat geheel in het teken van de opera. Hij weet er niet alleen ongelooflijk veel van; hij kan er ook op zeer boeiende wijze over vertellen.
In het gebouw : “ons Tweede Thuis” te Slootdorp, hingen de tientallen toehoorsters dan ook aan zijn lippen. Door de verrassende achtergrond informatie over bijvoorbeeld de manier waarop liederen tot stand gekomen zijn, reeg hij de opgenomen muziekfragmenten aan elkaar. Zijn liefde voor de Italiaanse operamuziek begon ooit tijdens een vakantie in Verona met een optreden van Luciano Pavarotti. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan en stortte hij zich in de bestaande biografieën van Placido Domingo, Maria Callas, Beniamino Gigli en vele andere grote namen uit de operawereld.
Over Christina Deutekom, die Kees Schilder persoonlijk kende, mocht hij een biografie schrijven die wereldwijd is uitgebracht. Schilder liet zijn ademloze gehoor ervaren wat de emoties zijn achter een tekst, vaak ingegeven door de dramatiek van onbereikbare liefdes. Men hoorde de verschillen in uitvoeringen als er een andere dirigent het stokje hanteert en hoe tenoren een zelfde lied een totaal eigen klank weten te geven.
Zijn verhalen en anekdotes maakten de muziek heel toegankelijk en zelfs de grootste leken gingen deze avond de opera waarderen. Er zal door de KVG dames voortaan met hele andere oren geluisterd worden naar klassieke aria’s die zelfs een inspiratiebron bleken te zijn voor andere groten uit de muziekwereld als Lennon en McCartney.
Op de foto: De dames van het KGV samen met Kees Schilder (Foto aangeleverd)

Related Articles

In Nederland wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei. Dit jaar is dat op 8 mei. Moeders krijgen bloemen, kaarten, en vaak

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.