2°C | Amsterdam

GroenLinks en LADA verontrust over storten giftig Polonium-210 vuilstort Middenmeer

MIDDENMEER – De fracties van GroenLinks Hollands Kroon en LADA zijn verontrust over berichten dat er afval met het uiterst giftige Polonium-210 wordt gestort bij Deponie Afvalzorg aan de Koggenrandweg in de Wieringermeer. Zij hebben hierover vragen aan het College van B&W gesteld.

Op 10 oktober 2019 heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) aan Tata Steel toestemming gegeven voor het storten van een aantal recycle– en afvalstoffen op de stortplaats van Deponie Afvalzorg in Middenmeer. Vier van deze afvalstoffen bevatten Polonium-210. Dit isotoop, dat vrijkomt bij de productie van staal, is zowel radioactief als zeer giftig en bij inademing dodelijk.

Nadat eerder vergunning is verleend voor het storten van chroom-6 houdende reststromen, komt er met de stort van het afval van Tata Steel een tweede afvalstroom naar Hollands Kroon met een uiterst giftige component, die niet verwerkt kan worden en niet afbreekbaar is.

De partijen vinden dit zeer zorgelijk en willen van het college weten of dit bij hen bekend is en hoe zij hier tegenover staan. Ook wordt er gevraagd naar risico’s voor de volksgezondheid en het milieu en of hierover contact is met buurgemeente Medemblik.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk en voedzaam recept? Zoek niet verder! Ons borstplaat recept is perfect voor elke gelegenheid. Het is makkelijk te maken,

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.