2°C | Amsterdam

Groep joden in de bres voor behoud Joods Werkdorp Slootdorp

SLOOTDORP – Joden in het Hollands Noorderkwartier willen het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer behouden. Zij hebben in reactie op de grote maatschappelijke onrust over plannen van een projectontwikkelaar de Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen opgericht.
Het Joodse Werkdorp werd in 1934 gebouwd in de net drooggelegde Wieringermeer. Joodse jongeren, vluchtelingen uit Nazi-Duitsland, leerden er nabij Slootdorp een vak dat bruikbaar zou zijn om zich als pionier in Israel te vestigen.
Lees ook: PVV Noord-Holland niet blij met komst Polenhotel in Joods Werkdorp
In 1941 werd het kamp omsingeld en de bewoners naar het concentratiekamp Mauthausen weggevoerd. Van de driehonderd jongeren die toen nog aanwezig waren, werden 187 door het Nazi-regime vermoord. De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen eist van de Provincie Noord-Holland het behoud van het hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer.
Een projectontwikkelaar wil zeven gebouwen neerzetten. Elk met 22 kamers in een dubbele woonlaag, in de vorm van een halve cirkel, 350 buitenlandse flexwerkers, een uitzendbureau en een winkeltje vestigen. De Werkgroep Joods Werkdorp wil, dat het gebouw wordt ingericht als Holocaust-herinneringscentrum.
De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen bezocht recent het Joodse Werkdorp. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september 2016 organiseerde de Werkgroep een tentoonstelling over het Joodse Werkdorp in de Synagoge Alkmaar, die door honderden belangstellenden werd bekeken. Binnenkort zullen excursies naar het Werkdorp worden georganiseerd.

De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen heeft een eigen facebookpagina ingericht: https://www.facebook.com/joodswerkdorp.wieringen

Related Articles

Houdt u van chocolade? Dit recept is voor al jullie chocoladeliefhebbers die er zijn. Het is een heerlijke en makkelijke manier om chocoladeletters te
Weinig dingen in het leven zijn zo typisch Nederlands als het jaarlijkse Pinkpop Festival. Drie dagen lang verandert het stadje Landgraaf bij Maastricht elk

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.