2°C | Amsterdam

Handjes af van huilers zegt Ecomare

TEXEL – Wie deze zomer een jong zeehondje in z’n eentje langs de Noord-Hollandse stranden ziet liggen, doet er goed aan om het diertje ‘gewoon’ te laten liggen. Ondanks het huilende geluid dat ze maken, gaat het meestal goed met de jonkies.

Dat zegt Pauline Folkerts van Ecomare. Een langdurig onderzoek langs de Groningse kustlijn wees uit dat moeders van de zogenaamde ‘huilers’ doorgaans gewoon terugkomen, al is dat soms pas na vele uren. “Voor ons was die bevinding niet nieuw, maar wel fijn dat dat nu is aangetoond”, zegt Folkerts tegen NH Nieuws.
Het huilende geluid dat de jonge zeehondjes maken, zorgt er vaak voor dat mensen het vermoeden hebben dat de dieren in de steek zijn gelaten en hulp nodig hebben, maar dat is niet aan de orde. De dieren meenemen doet Ecomare dan ook niet vaak. “Wij hebben een beleid om daar heel terughoudend in te zijn. Wij hanteren best wat criteria om een jonkie mee te nemen.”
Zo is het volgens Folkerts bij veel van de belletjes die ze ontvangen niet nodig om een zeehondje daadwerkelijk mee te nemen. “We komen dan wel altijd even kijken, om per situatie te zien hoe ze eraan toe zijn en een goede inschatting te maken, maar vaak redden ze het wel.”
Folkerts geeft verder aan dat mensen aangespoelde huilers langs de stranden over het algemeen beter met rust kunnen laten. “Blijf vooral op afstand. En als het echt te druk om zo’n zeehondje wordt, dan nemen wij ‘m vaak alsnog mee.”

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.