Hippolytushoef heeft de oudste kermistraditie van Noord-Holland

HIPPOLYTUSHOEF – Hij is de laatste die nog traditionele Tulen bakt tijdens de Wieringer kermis. Bakker Edwin Bellis heeft de zware verantwoordelijkheid om een gebruik van zes eeuwen in stand te houden.
In de bakkerij wordt hard gewerkt. Naast de gewone broden die uit de ovens komen is er rond deze tijd een extra klus. Duizenden Tulen moeten worden gebakken. “Ze zijn mooi van kleur. Het kapje moet eraf en dan lekker boter en een dikke plak ham er op”, vertelt de bakker glunderend.
Kerkmis werd kermis
Het Tulen eten tijdens de kermis stamt al uit de vijftiende eeuw. “De boeren moesten toen tien procent van hun opbrengst aan de leenheer betalen. Als dank organiseerde die dan een kerkmis, dat werd kermis, en gaf de boeren witbrood met boter en ham.”
Dat was niet alleen toen een lekkernij. Ook nu staan de Wieringers voor de winkel te wachten tot klokslag 12.00 uur de Tulen uit de oven komen. De broodjes gaan dan snel in een mand met een doek eroverheen en dan snel naar huis om ze met familie en vrienden op te eten.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs