2°C | Amsterdam

Hippolytushoef heeft de oudste kermistraditie van Noord-Holland

HIPPOLYTUSHOEF – Hij is de laatste die nog traditionele Tulen bakt tijdens de Wieringer kermis. Bakker Edwin Bellis heeft de zware verantwoordelijkheid om een gebruik van zes eeuwen in stand te houden.
In de bakkerij wordt hard gewerkt. Naast de gewone broden die uit de ovens komen is er rond deze tijd een extra klus. Duizenden Tulen moeten worden gebakken. “Ze zijn mooi van kleur. Het kapje moet eraf en dan lekker boter en een dikke plak ham er op”, vertelt de bakker glunderend.
Kerkmis werd kermis
Het Tulen eten tijdens de kermis stamt al uit de vijftiende eeuw. “De boeren moesten toen tien procent van hun opbrengst aan de leenheer betalen. Als dank organiseerde die dan een kerkmis, dat werd kermis, en gaf de boeren witbrood met boter en ham.”
Dat was niet alleen toen een lekkernij. Ook nu staan de Wieringers voor de winkel te wachten tot klokslag 12.00 uur de Tulen uit de oven komen. De broodjes gaan dan snel in een mand met een doek eroverheen en dan snel naar huis om ze met familie en vrienden op te eten.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.