Hoe cryptomunten kopen

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Alleen al in 2021 zijn er in Nederland honderdduizenden mensen begonnen met het investeren in crypto. Steeds meer mensen gaan inzien dat dit digitale betaalmiddel de toekomst is. Jaarlijks worden er – alleen in Nederland al – voor meerdere miljarden euro’s aan cryptomunten verhandeld.

BitVavo geeft bijvoorbeeld aan dat het er tussen oktober 2020 en oktober 2021 ruim 600.000 klanten bij kreeg. Dit cijfer noemen we om maar aan te geven hoe booming cryptohandel op dit moment is. Waarom besluiten zoveel mensen om te handelen in cryptomunten? Daar zijn een aantal verklaringen voor te noemen.

Allereerst trekt het veel mensen aan dat de algemene koers van cryptomunten behoorlijk fluctueert. Dat houdt in dat een cryptomunt in korte tijd enorm in waarde kan stijgen of dalen. Door daar goed op in te spelen, kun je dus snel geld verdienen. Dat is natuurlijk een groot verschil met de aandelenhandel. Wel moet je natuurlijk altijd in je achterhoofd houden dat het ook flinke verliezen op kan leveren.

Het is daarom altijd belangrijk om je te verdiepen in een cryptomunt, voordat je erin gaat investeren. Een ander voordeel is dat cryptohandel weinig kosten met zich mee brengt, mits je natuurlijk bij een goede crypto exchange aangesloten bent. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan BitVavo, Binance of Bitcoin Meester.

Voordat je echter gaat beginnen met het investeren in crypto, is het handig om te weten wat een cryptomunt of cryptocoin nou eigenlijk is. Het is namelijk belangrijk om goed te begrijpen waar cryptohandel over gaat.

Wat is een cryptomunt?

Wat is een cryptomunt nou eigenlijk? Het feit dat het om een digitale munt gaat, dat is duidelijk. Cryptomunten zijn vernoemd naar cryptografie, een vorm van communiceren die veel werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog.

Cryptografie draait om het converteren van een bericht naar een code, die dan natuurlijk niet ontrafeld kan worden door de vijand. Zo werkt het eigenlijk ook met cryptomunten. Transacties zijn goed beveiligd en anoniem, wat natuurlijk te danken is aan de computerwetenschap en wiskundige theorieën.

De eerste cryptomunt die beschikbaar werd voor consumenten was de Bitcoin in 2009. Er was toen logischerwijs een heel selecte groep mensen die zich ermee bezig hield. Op het moment is de Bitcoin nog altijd de bekendste, meest waardevolle en meest verhandelde cryptomunt van allemaal. De koers van de Bitcoin bepaalt dan ook in grote lijnen hoe de koersen van andere cryptomunten lopen. Alle cryptomunten werken op een Blockchain. Zo hebben Bitcoin en Ethereum bijvoorbeeld een eigen Blockchain.

Wat is een Blockchain?

Een Blockchain kun je zien als een soort database, waarin alle transacties worden opgeslagen. Aangezien crypto niet werkt met een centrale autoriteit die toezicht houdt op de ontwikkelingen op het gebied van crypto, doen cryptohandelaren dat zelf. Voor de euro heb je bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank, die er op toeziet dat dat euro een stabiele munt blijft. In een Blockchain valideren en verifiëren mensen zelf transacties.

Mensen die zich hiermee bezig houden, noem je miners. Het doel van miners is om er voor te zorgen dat frauduleuze transacties opgespoord worden. Dat vraagt veel computercapaciteit, maar zo kan wel vastgesteld worden of transacties valide zijn of niet. Miners worden bovendien uitbetaald in cryptomunten, dus zijn er bij gebaat om frauduleuze transacties op te sporen, zodat deze ongedaan gemaakt kunnen worden. Het komt er dus op neer dat crypto een veilig en transparant financieel systeem is. Elke transactie wordt namelijk meerdere keren gecontroleerd door computers van verschillende miners. Pas als de transactie is goedgekeurd, wordt het voltooid.

De populariteit van crypto

Hoe kan het eigenlijk dat crypto kopen zo ongelijk populair is? Wat allereerst opvallend is, is dat we vooral bij de jongere generaties een bovengemiddelde interesse voor crypto zien. Het is bij veel mensen het gesprek van de dag. De opkomst van nieuwe coins, het behalen van een mooie winst of een discussie over de beste cryptomunt zijn tegenwoordig aan de orde van de dag.

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in crypto, omdat steeds duidelijker wordt dat het huidige financiële systeem verouderd is. Het strookt totaal niet meer met de democratie van tegenwoordig, waarin vrijheid van het individu centraal staat. Er ligt veel te veel macht bij banken en verzekeraars, wat de consument relatief veel geld kost. Daarnaast werkt een systeem met zulke scheve verhoudingen niet efficiënt. Daar komt nog eens bij dat je tegenwoordig al je persoonlijke informatie af moet geven en dat het monetaire systeem wat betreft ontwikkeling aan zijn limiet ziet.

In crypto zit wat dat betreft veel meer potentie:

– Er is geen toezichthouder in de vorm van een centrale bank, die onevenredig veel macht bezit. Miners valideren transacties en zijn er bij gebaat dat ze fraudegevallen opsporen, zodat deze uit de database die de Blockchain heet worden verwijderd. Iedereen kan in principe minen, wat de cryptowereld een transparante wereld maakt.

– Een crypto transactie is, mits het een valide transactie is, vaak binnen een aantal seconden voltooid. Het is dus een zeer efficiënt systeem.

– Bitcoin is in die zin anoniem dat je naam of andere persoonlijke informatie niet terug te vinden zijn. Door de steeds strengere regelgeving moet je je tegenwoordig wel legitimeren bij de crypto exchange, omdat overheden veel criminelen ervan verdenken/verdachten illegale producten anoniem te (ver)kopen met cryptomunten.

– In de cryptowereld zit nog zoveel technologische potentie. Dan hebben we het met name over de Blockchain-technologie waar de cryptomunten op werken. Hier zullen in de toekomst nog een groot aantal toepassingen voor bedacht kunnen worden, wat uiteindelijk ook een positieve uitwerking zal hebben op de cryptowereld.

Waarom koop je een bepaalde cryptomunt?

Als beginnende cryptohandelaar kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn immers zoveel verschillende cryptocoins, dat het lastig is om te bepalen in welke je het beste kunt investeren. Daarom is het altijd belangrijk om onderzoek te doen naar een aantal cryptomunten, voordat je gaat investeren.

Als je wil investeren in betrouwbare cryptomunten die een stabiele basis hebben, dan kun je het best kiezen voor een door BitVavo, Binance of Bitcoin Meester aangeboden cryptomunt. Deze crypto exchanges bieden zo’n 50 tot 200 verschillende cryptomunten aan.

Via de app of website van deze crypto exchanges kun je achtergrondinformatie vinden, zoals het koersverloop van de afgelopen tijd. Om nog meer over een cryptomunt te weten te komen, is het echter verstandig om verder onderzoek bijvoorbeeld via Google te doen.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar het bedrijf achter de cryptomunt: wat is hun visie? Hoe willen zij hun product nog meer op de kaart zetten? Hoe verwachten zij zelf dat de toekomst er uit ziet? Zoek daarnaast ook naar online artikelen over het bedrijf of de cryptomunt, waarin bijvoorbeeld verwachtingen voor de toekomst staan beschreven.

Wat is de beste crypto exchange?

De beste cryptomunten wil je natuurlijk kopen bij de beste crypto exchange. Er zijn een behoorlijk aantal gerenommeerde en betrouwbare online crypto exchanges te vinden. In Nederland zien we toch wel een trend, waarbij het gebruik van 3 grote crypto exchanges opvalt. Dit zijn:

Meer informatie over Bitvavo

– BitVavo:

BitVavo is een Nederlandse crypto exchange en is financieel erg aantrekkelijk. Het is namelijk de goedkoopste exchange van Nederland. Dat betekent dus dat je tegen zeer lage kosten kunt handelen. Ze hebben een gebruiksvriendelijke interface, een aanbod van ruim 50 cryptomunten en ze hebben al jaren een goede reputatie op het gebied van veiligheid.

Meer informatie over Binance

– Binance:

Binance is ’s werelds grootste crypto exchange. Het blijft zichzelf als exchange voortdurend ontwikkelen, waardoor het altijd aan de verwachtingen van de gebruiker kan voldoen. Bij Binance kun je niet alleen handelen in cryptocoins, maar kun je ook coins staken. Sinds kort hebben ze zelfs een crypto creditcard, waarmee je in steeds meer fysieke winkels kunt betalen. Daarnaast heeft Binance ook het grootste aanbod crypto munten. In totaal bieden ze namelijk meer dan 200 van de beste cryptomunten aan.

Meer informatie over Bitcoin Meester

– Bitcoin Meester:

Bitcoin Meester is een Nederlandse crypto exchange met een aanbod van ruim 75 verschillende cryptomunten. Ze staan bekend als erg klantvriendelijk, aangezien je altijd via mail, chat of telefoon terecht kunt bij hun Nederlandstalige helpdesk. Verder heeft Bitcoin Meester een betrouwbaar imago, een duidelijke interface en relatief lage kosten.

Hoe kun je cryptomunten kopen?

De populariteit heeft crypto onder andere te danken aan het feit dat het niet moeilijk is om crypto te komen. Je hoeft namelijk alleen een account aan te maken bij een crypto exchange, zoals BitVavo, Binance of Bitcoin Meester. Dat kan vaak heel eenvoudig via de app of de website. Voor het aanmaken van een account dien je enkele gegevens op te geven, zoals je naam, e-mail en IBAN. Op een app wijst dat proces zich vanzelf.

Op de website moet je op een vaak felgekleurde knop klikken om te beginnen met het aanmaken van een account. Deze is meestal duidelijk zichtbaar rechtsboven in het scherm. Ook moet je een identiteitsbewijs naar de crypto exchange opsturen, zodat zij kunnen controleren of jij echt bent wie je zegt dat je bent.

Als de gegevens kloppen en je identiteit is geverifieerd (dit kan soms even duren), kun je een eerste geldbedrag storten op je account. Een geldstorting kun je eenvoudig doen door op je saldo te klikken. Als het goed is krijg je dan een overzicht te zien van je saldo en daarbij de optie om geld te storten of op te nemen. Klik op “storten” en geef aan hoeveel geld je van je bankrekening wil overboeken naar je crypto exchange account. Nadat je bevestigd hebt, staat het bedrag binnen enkele ogenblikken op je account.

Als je geld wil opnemen, werkt het op dezelfde manier. Je klikt dan alleen op “opnemen” in plaats van “storten”. Zodra je geld op je crypto exchange hebt staan, kun je zoeken naar een cryptomunt waarin je wil investeren. Een overzicht van alle aangeboden cryptomunten vind je meestal op de homepagina van de website of app. Als je op een cryptomunt klikt, krijg je de mogelijkheid om te kopen en verkopen. Klik op “kopen” en geef aan hoeveel eenheden van de cryptomunt je wil kopen. Nadat je hebt bevestigd, ben je de bezitter van de desbetreffende cryptomunt.

Waarom stijgt de prijs van een cryptomunt?

Er zijn een hoop factoren die de prijsstijging- of daling van een cryptocoin bepalen:

– De basis is logischerwijs vraag en aanbod. Het aanbod van veel cryptomunten is gelimiteerd. Als de vraag stijgt, dan stijgt de waarde van een cryptomunt automatisch. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Wanneer de vraag daalt, daalt ook de waarde.

– Ook overheden hebben een grote invloed op de waarde van een cryptomunt. Zo voert China op dit moment een anti-crypto beleid, terwijl de Maltese overheid juist een pro-crypto beleid voert.

– Over het algemeen kan de Bitcoin gezien worden als de graadmeter voor alle andere cryptomunten. Als de Bitcoin dus enorm in waarde stijgt, ligt het in de lijn der verwachting dat andere munten ook in waarde zullen krijgen. Het is dus altijd handig om de Bitcoin in de gaten te houden.

– Crypto exchanges spelen ook een belangrijke rol in waardestijgingen- of dalingen van cryptomunten. Als een crypto exchange een nieuw munt accepteert en toevoegt aan hun aanbod, dan heeft dit vaak een positief effect voor de waarde van de munt.

– Sociale media kunnen ware hypes veroorzaken voor bepaalde cryptomunten. Cryptomunten die trending zijn op Twitter stijgen vaak behoorlijk in waarde door de toenemende vraag die daar gevolg van is. Invloedrijke mensen als Elon Musk twitteren regelmatig over crypto, wat bijvoorbeeld voor Dogecoin een enorme boost heeft opgeleverd. Maar ook de berichtgeving in “normale” media kan natuurlijk zorgen voor prijsfluctuaties van cryptocoins. Dat geldt voor zowel positieve als negatieve berichtgeving.

– Het valt op dat grote investeerders ook een behoorlijke invloed hebben op de waarde van cryptomunten. Als zij een enorm aantal eenheden van een bepaalde cryptomunt kopen of verkopen, dan zie je dat terug in de waarde.

Welke cryptomunten moet je kopen?

Maar wat zijn dan de beste cryptomunten? Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel verschillende soorten. Bovendien is het aantal verschillende cryptomunten nog altijd groeiende. Wat zijn de beste crypto munten om in te investeren? Welke cryptomunt heeft een rooskleurige toekomst? Wij zetten een aantal van de betrouwbaarste en beste cryptomunten voor je op een rij.

Bitcoin cryptomunten kopen bitcoin

Ondanks dat Bitcoin natuurlijk de oudste en meest waardevolle cryptomunt is, is het nog altijd een coin waar veel potentie in zit. Het is sowieso belangrijk om de koers van de Bitcoin altijd te volgen, omdat het bepalend is voor de koers van alle andere cryptomunten. Daarnaast is het een interessante coin, omdat het in het dagelijks leven een steeds belangrijkere rol zal gaan vervullen.

Het is tegenwoordig in steeds meer landen mogelijk om een Bitcoin creditcard aan te vragen. In winkels kun je daarmee daadwerkelijk betalen met Bitcoin. De verwachting is dat dat in de komende jaren bij steeds meer winkels mogelijk zal zijn. Maar ook de Bitcoin Blockchain is nog lang niet uitontwikkeld. Het ligt in de lijn der verwachting dat daar in de toekomst nog een groot aantal toepassingen voor bedacht gaat worden.

Solana

Als je kijkt naar de waarde van Solana in december 2020 en december 2021, dan valt op dat dat verschil enorm is. Op 1 december 2020 was de munt €1,61 waard en op 1 december 2021 €184,17. Dat is om maar aan te geven wat voor groei de coin doormaakt. Veel mensen zien de potentie van het Solana project.

Dat project is het creëren van een decentraal Web3.0 internetplatform, waarin bedrijven als Google en Facebook niet langer bepalen wat je te zien krijgt. Daarnaast wordt de Solana Blockchain beschouwd als een “Next Generation Blockchain”, aangezien het 60.000 transacties per seconde kan verwerken. In de toekomst zou dat aantal nog verder op kunnen lopen.

Polkadot

Een van de beste cryptomunten om in te investeren, is zonder twijfel Polkadot. Dit relatief jonge project is in het leven geroepen door een medeoprichter van Ethereum. Het unieke van Polkadot is dat het meerdere Blockchains bij elkaar brengt. Zo kunnen applicaties die werken op de Ethereum of Bitcoin Blockchain ook binnen Polkadot gebruikt worden.

Hierdoor kunnen gebruikers informatie van de verschillende Blockchains combineren, waardoor een volledig gedecentraliseerd Web3.0 internetplatform gecreëerd kan worden. Op dit platform heeft de gebruiker dan de volledige controle over zijn of haar eigen gegevens.

Staking met cryptomunten

Crypto handel hoeft niet per se over korte termijn investeringen te gaan. Je kunt om verschillende redenen cryptomunten kopen. Het liefst heb je natuurlijk dat de waarde van een cryptomunt waarin je investeert snel stijgt, zodat je het binnen korte tijd met winst kunt verkopen.

Mensen die iets meer zekerheid in willen bouwen, kunnen bijvoorbeeld kiezen om te staken. Staken is eigenlijk vergelijkbaar met sparen op een bankrekening.

Je sluit een contract af, waarmee je afspreekt om een aantal eenheden van een cryptomunt voor een bepaalde tijd vast te houden. Je kunt er dan dus niets mee doen. Bij een stakingsperiode van een jaar ligt bij veel crypto exchanges het stakingspercentage tussen de 6% en de 12%.

Als je dat vergelijkt met een jaar sparen, dan ben je met staken natuurlijk veel voordeliger uit. Cryptohandel heeft dus het imago dat het vooral om korte termijn investeringen gaat, maar dat hoeft dus zeker niet het geval te zijn.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category