Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Elk kind is uniek, net als hun slaapgedrag. Een goede nachtrust is voor de gezondheid en het welzijn van kinderen net zo belangrijk als voor volwassenen. Met de juiste informatie kunt u uw kinderen helpen vanaf het begin goede gewoonten te ontwikkelen.

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, en soms lijkt het wel of je kinderen veel meer tijd doorbrengen met slapen, of helemaal niet. Kinderen kunnen ’s nachts moeilijk in slaap vallen of dutten. Net als volwassenen zullen hun dagen veel zwaarder worden als ze niet genoeg slaap en slaap van slechte kwaliteit krijgen. Het goede nieuws is dat deze problemen niet ongewoon zijn: tot de helft van alle mensen onder de 18 jaar lijdt aan slapeloosheid. En het is niet het enige slaapprobleem dat veel voorkomt. Hoewel elk kind anders is, kan het gemakkelijk zijn om te begrijpen hoe u uw kind kunt helpen slaapproblemen te overwinnen.

Terwijl het lichaam groeit en verandert, is een gezonde slaap de basis voor al het andere. Tijdens de slaap werkt het lichaam hard om zich op te laden voor de volgende dag. Dit om infecties te bestrijden, om ons vermogen om te onthouden en nieuwe vaardigheden te leren aan te vullen, om stress te verminderen en om onze algemene stemming te verbeteren. Slaap is een van de belangrijkste aspecten van de gezondheid en het welzijn van uw kind, en goede slaapgewoonten worden vanaf de geboorte aangeleerd.

Tijdens het opgroeien, maak een kind veel veranderingen door. Zo veranderen ook hun slaapgewoontes. Hoe oud uw kind ook is, er zijn enkele eenvoudige tips en trucs om hem of haar te helpen goede gewoonten te kweken en zich aan te passen aan zijn of haar veranderende lichaam en slaapbehoeften.

Hoelang moet een kind nu eigenlijk slapen?

Elk kind is anders. Sommigen slapen veel en anderen erg weinig. Uw kind leren regelmatig te slapen kan bijzonder moeilijk zijn wanneer u een nieuwe ouder bent. Als uw kind niet de aanbevolen gemiddelde slaaptijd krijgt, is er geen reden tot paniek. Houdt u aan een routine en raadpleeg uw arts voor voortdurende ondersteuning. 

Wat zijn de gevolgen als mijn kind niet genoeg slaap krijgt?

  •       gedragsproblemen (b.v. hyperactiviteit, prikkelbaarheid);
  •       slaperigheid gedurende de dag;
  •       leerproblemen (aandachts- en concentratieproblemen, verminderde verbale en motorische vaardigheden);
  •       gevolgen voor de groei en het gewicht van het kind.

Het is daarom een must dat je kind voldoende slaap neemt. Beneden sommen we de richtlijnen per leeftijdsgroep op.

         Baby’s (vanaf de geboorte tot 4 maanden)

Pasgeborenen kunnen tot 18 uur per dag slapen, 3 tot 4 uur per keer. Het is normaal en gezond dat ze ’s nachts wakker worden om te eten. Naarmate uw baby groeit, worden zijn slaappatronen meer geconsolideerd en blijft hij overdag wakker en slaapt hij ’s nachts langer.

Net als volwassenen, hebben baby’s signalen nodig om te leren wanneer het tijd is om te slapen. Als ze bijvoorbeeld tijdens het dopen en ’s nachts altijd in hun bedje worden gelegd, zullen ze leren dat ze daar slapen. Zelfs als uw baby het niet meteen begrijpt, zal hij of zij snel leren en uiteindelijk het verband leggen.

Na drie maanden zal uw baby een voorspelbaarder slaappatroon hebben ontwikkeld en kunt u een regelmatiger dutjesschema opstellen. Een slaapdagboek kan u helpen een regelmatig slaappatroon vast te stellen. Vertrouw op de signalen die je baby je geeft. Hij laat het je wel weten als hij moe is.

Oudere baby’s slapen ongeveer 14 uur per dag, maar het kan normaal zijn om meer of minder dan dit te slapen; elk kind is anders. Met vier maanden hebben de meeste baby’s drie dutjes per dag nodig (ochtend, middag en begin van de avond). 

Tips:

Een baby die te moe is, zal moeilijker in slaap vallen. Dutjes helpen baby’s ’s nachts beter te slapen. Als je ze overdag wakker houdt, zullen ze ’s nachts niet langer slapen. Vanaf de geboorte moet uw baby op zijn rug slapen op een stevige matras in een wieg.

Baby’s maken net als volwassenen slaapcycli door, en tijdens deze normale cyclus kunnen ze soms zichtbaar onrustig worden.

Stimuleer uw baby niet tijdens het voeden en het verschonen van de luiers ’s nachts.

         Peuters (1 tot 2 jaar)

         De meeste peuters van 1 tot 2 jaar slapen 11 tot 14 uur per dag. Overgangsvoorwerpen (zoals een deken of een knuffeldier) worden vaak belangrijk op deze leeftijd.

         Tips:

  •       Zorg voor een regelmatig slaapschema
  •       Laat uw kind niet te laat op de dag een dutje doen, want dat kan de nachtrust verstoren.
  •       Help ze te kalmeren ongeveer een half uur voor het slapengaan.
  •       Wees lief maar streng als uw kind niet naar bed wil.
  •       Hou de slaapkamer rustig en comfortabel.

    Kinderen (3-10 jaar)

De meeste kinderen in deze leeftijdsgroep hebben 10-13 uur slaap nodig.

Kleuters slapen 10 tot 12 uur per dag. Op 3-jarige leeftijd doet uw kind waarschijnlijk nog maar één dutje per dag, maar velen doen nog een tweede dutje. Zij kunnen ook moeite hebben met slapen en weigeren naar bed te gaan.

Tips:

  •       Vermijd een uur voor het slapengaan beeldschermen (tv, tablet, computer, videospelletjes).
  •       Veel kinderen proberen het naar bed gaan uit te stellen. Stel grenzen, zoals het aantal boeken dat u hen voorleest, en zorg ervoor dat uw kinderen die kennen.
  •       Negeer de bedtijdangst van je kinderen niet.
  •       Als uw kinderen te lang dutten op de crèche, kunnen ze later op de avond in slaap vallen. Als dit het geval is, kunt u hun dutje verminderen of afschaffen. Uw kind zal ’s avonds op een normaler tijdstip in slaap vallen.
  •       Geef uw kind geen drankjes die cafeïne bevatten.

        Adolescent (8 tot 10 uur)

Tieners hebben 8-10 uur slaap per nacht nodig. Ze zullen natuurlijk de neiging hebben later op de avond in slaap te vallen, wat normaal is. Het is echter ook belangrijk hun slaap te beschermen door de stimulatie-input en de gewoonten die de hersenen ’s avonds actief houden, in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat tieners een routine volgen, vooral voor het slapengaan.

Tips:

  •       Vermijd een uur voor het slapengaan beeldschermen (mobiele telefoon, tv, tablet, computer, videospelletjes). Overweeg het gebruik van ouderlijk toezicht en andere telefoonfuncties om deze regel af te dwingen.
  •       Zet de mobiele telefoon ’s nachts uit of zet hem op ‘Niet storen’. Sms’en is schadelijk voor een goede nachtrust.
  •       Zorg ervoor dat uw kind geen drankjes drinkt die cafeïne of stimulerende middelen bevatten.
  •       Maak een duidelijke regel dat het bed om te slapen is. Geen laptops, videospelletjes of telefoons in bed.
  •       Huiswerk moet buiten het bed gedaan worden.

Buiten deze waardevolle tips is het ook belangrijk om er op te letten dat je kind op een goed matras slaapt. Net zoals een slechte nachtrust bij een volwassene leidt tot hoofdpijn, slaperigheid en slechte concentratie, wordt een kind ook negatief beïnvloed door een slechte matraskeuze, wat leidt tot onvoldoende slaap.

Bij Hypnia ben je aan het juiste adres wanneer je op zoek bent naar het ideaal matras voor je kind.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs