Hogere ziektekostenpremie treft vooral oudere

HOLLANDS KROON – Een ouder koppel gaat volgend jaar bijna 250 euro meer betalen aan premie voor de ziektekostenverzekering. Dat blijkt uit een berekening van Zorgwijzer aan de hand van cijfers die in aanloop naar Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Op dinsdag 11 september kwam via Haagse bronnen rond het kabinet naar buiten dat de zorgpremie volgend jaar met ruim 10 euro per maand omhoog gaat. De minima worden hiervoor gecompenseerd middels een hogere zorgtoeslag. Maar dat geldt niet voor veel ouderen. Die komen vanwege hun gemiddeld hogere inkomen niet in aanmerking voor deze toeslag.

Het gemiddelde bruto huishoudinkomen uit AOW en pensioen van 65-plussers bedraagt 38.295 euro (CBS, 2017). Dat is een stuk hoger dan de grenzen die op dit moment gelden voor het toetsingsinkomen voor de zorgtoeslag: 28.720 euro (alleenstaanden) en 35.996 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Er zijn in Nederland ongeveer 3,1 miljoen ouderen. Doordat financiële compensatie middels de zorgtoeslag ontbreekt, zijn veel van hen ten minste 248 euro meer kwijt aan de ziektekostenpremie. Hierin is de verwachte premiestijging voor aanvullende zorg, waar ouderen veel gebruik van maken, nog niet meegenomen. Omstreeks 12 november is hierover meer bekend, zodra de zorgverzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden bekend maken.

Foto van Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs