2°C | Amsterdam

Hollands Kroon biedt tegenwicht tegen aarzeling herverdeling gemeentefonds

Hollands Kroon – Op initiatief van wethouder Harry Nederpelt stuurden elf gemeenten uit de kop van Noord-Holland op 15 april een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarin dringen ze er op aan om de voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds door te voeren. 
Meerdere onderzoeken tonen aan dat grote steden te veel geld – 88 miljoen euro – uit het gemeentefonds krijgen. Minister Plasterk heeft van de onderzoekers het advies gekregen om het fonds opnieuw te verdelen. De minister is er niet zeker van of het zetten van die ingrijpende stap verstandig is en heeft de VNG gevraagd hierover te adviseren.
Harry Nederpelt: “Ook in de kop van Noord-Holland bundelen we onze krachten om een eerlijke verdeling van het gemeentefonds af te dwingen. Andere gemeenten zijn ons voorgegaan. Kleine gemeenten zouden er dan bijna 25 euro per inwoner op vooruit gaan, terwijl grote steden er 10 euro per inwoner op achteruit gaan.”
Arjan Dekker, woordvoerder van de gemeente Medemblik antwoord op vragen van de redactie dat: ‘Elf gemeenten hebben de brief ondertekend: Beemster, Bergen N-H, Drechterland, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Wijdemeren.
Wat is het gemeentefonds?
Gemeenten ontvangen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Gemeenten mogen zelf bepalen waar ze dit geld aan besteden. Hoeveel geld individuele gemeenten uit het gemeentefonds krijgen, hangt onder meer af het aantal inwoners, het aantal jongeren en het aantal uitkeringsgerechtigden. Ook de gemeentelijke belastingopbrengst, zoals de WOZ, heeft invloed op de hoogte van de bijdrage vanuit het gemeentefonds.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.