Hollands Kroon en Schagen krijgen compliment FNV over aanpassen thuiszorg

HOLLANDS KROON/SCHAGEN – De FNV is blij dat gemeenten als Amsterdam, Schagen en Hollands Kroon snel gevolg hebben gegeven aan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep om de huishoudelijke zorg te herstellen. Thuiszorgmedewerkers voeren al maanden, samen met FNV Zorg & Welzijn, actie bij deze gemeenten om de huishoudelijk zorg te herstellen. Dat is nu eindelijk gebeurd.
Sarah Dobbe, campagneleider FNV, zegt hierover: ‘Dit is een fantastische overwinning voor de cliënten en thuiszorgmedewerkers in deze gemeenten. Onze leden hebben zich altijd fel verzet tegen het terugschroeven van de huishoudelijke zorg. Andere gemeenten die onterecht op de zorg hebben gekort moeten dit voorbeeld snel volgen en hun beleid aanpassen,’ meldt RTV Noordkop.
Lees ook: Dossier Thuiszorg
‘We zijn ongelofelijk blij en trots dat we nu eindelijk resultaat hebben van onze acties. Onze cliënten krijgen hun zorg terug. Mijn cliënt, een vrouw van 93 jaar, heeft mij omhelst toen ze het hoorde. Daar doe je het voor, daarom hebben we maandenlang actiegevoerd. Ik ben ontzettend blij dat ik nu ook mijn baan terugkrijg.’, zegt Marla, huishoudelijk verzorgende uit Schagen.
Om ervoor te zorgen dat gemeenten snel hun beleid aanpassen roept de FNV, met steun van GroenLinks, KBO-Brabant, Omroep MAX, PvdA, SP en 50PLUS, sinds maandag cliënten op om hun uren huishoudelijke zorg terug te claimen als zij onterecht op hun zorg zijn gekort. Sinds maandag kunnen cliënten de FNV bellen op 079-3536015 omdat ze onterecht zijn gekort op hun zorg.
Dobbe wijst erop dat gemeenten 320 miljoen euro op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben overgehouden in 2015, wat 13 miljoen uur huishoudelijke zorg en 7.000 fulltime banen betekent. ‘Elk uur zorg is een uur werk. Gemeenten moeten vaart maken met het uitvoeren van deze uitspraak. De banen in de zorg moeten terugkomen.’, aldus Dobbe. Op 4 december heeft de FNV met het kabinet en de gemeenten (georganiseerd in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) afgesproken dat er meer geld moet gaan naar huishoudelijke zorg / ondersteuning thuis. Het is van belang dat gemeenten deze afspraken nu nakomen en de uitspraak van de hoogste rechter respecteren

Foto van Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs