2°C | Amsterdam

Hollands Kroon inbeeld als producent van consumptiezeewier


DEN OEVER – Wereldwijd is er steeds meer vraag naar zeewier. Zeewier kan dienen als voedsel en bevat grondstoffen voor de farmacie, cosmetica, duurzame chemicaliën en energiedragers.
De provincie Noord-Holland laat onderzoeken waar in Noord-Holland voor zeewier de grootste kansen liggen voor economische ontwikkelingen en hoe deze kansen zo optimaal mogelijk ingezet kunnen worden om investeringen en economische activiteiten naar Noord-Holland te krijgen. Noord-Holland is bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van zeewier. De ligging aan de Noordzee en de Waddenzee is zeer gunstig; zowel de luwte van de Waddenzee als de ruimte op de Noordzee maken het mogelijk om pilots en demonstratieprojecten op te zetten. Daarnaast zijn er veel partijen die de ontwikkelingen in de zeewierketen verder kunnen brengen. Het doel is om investeringen en economische activiteiten in de zeewiersector naar de provincie Noord-Holland te krijgen.
De provincie trekt 300.000 euro uit voor het onderzoek dat een looptijd heeft van 1,5 jaar. De eerste fase start nu in januari 2017. Met deze opdracht geeft de provincie invulling aan de motie die Provinciale Staten aannam in november 2015 om alle kansen die zeewier bieden te benutten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research (WMR).

Onderzoeksinstituten

De drie partijen die het onderzoek gaan uitvoeren hebben allemaal bewezen resultaten behaald in deze sector. ECN heeft kennis en experimentele installaties op het gebied van bio-raffinage en –processing waarmee suikers uit zeewier kunnen worden geïsoleerd. ECN draagt met haar expertise bij aan de verwerking van zeewier tot grondstof voor bijvoorbeeld chemicaliën en energiedragers. Het NIOZ heeft in 2014 het Zeewiercentrum op Texel geopend. Deze moderne onderzoeksfaciliteit biedt ruimte en mogelijkheden voor fysiologisch, ecologisch en genetisch onderzoek naar zeewier. Daarmee is dit centrum een belangrijke faciliteit in het nationale én internationale zeewieronderzoek. WMR werkt aan de kennis voor de verduurzaming van aquacultuur, visserij en “Blue Growth”. Natuur- en sociaalwetenschappers ontwikkelen gezamenlijk innovatieve concepten voor maatschappelijk relevante vraagstukken zoals het gebruik van zeewier voor diverse toepassingen en de risico’s en kansen rond aquacultuur binnen offshore windmolenparken.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze
Wilt u ook een heerlijk bolus recept maken? Een bolus is een soort voedsel dat populair is in veel landen over de hele wereld.

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.