2°C | Amsterdam

Hollands Kroon kiest voor duurzame openbare verlichting

Hollands Kroon – Het college heeft een nieuw plan voor de openbare verlichting vastgesteld. Hierin is ook de mening van onze inwoners meegenomen. De focus ligt op duurzaamheid. De aankomende tien jaar passen we daarom ledverlichting toe en maken we gebruik van dimmers. In 2016 starten we hiermee.

Uitkomsten onderzoek onder inwoners

Ook de wensen van inwoners zijn meegenomen in het plan. In september 2015 hebben wij daarvoor een onderzoek gedaan over wat inwoners vinden van de openbare verlichting. De belangrijkste uitkomst is dat inwoners graag ledverlichting in de lantaarnpalen zouden willen. In de enquête hebben wij de inwoners ook gevraagd hoe zij denken over het dimmen van de verlichting in de nacht. Het merendeel van de inwoners die mee hebben gedaan aan het onderzoek geeft aan dit prima te vinden.

Duurzame doelen

Het nieuwe plan zorgt voor eenheid in de openbare verlichting in heel Hollands Kroon. Ook zorgt het voor verminderde CO2-uitstoot en lichthinder en wordt er flink bespaart op energie- en onderhoudskosten. In de aankomende tien jaar wordt er veel aandacht besteed aan de vervanging van verouderde verlichting. Zo wordt de verlichting vervangen door ledverlichting. Deze gaan vijf keer langer mee dan traditionele lampen, verbruiken een stuk minder energie en zijn minder onderhoudsgevoelig, wat zorgt voor minder storingen. De investering voor deze acties wordt binnen de begroting opgevangen.

Dimmen

Bij vervanging van verlichting worden er ook dimmers geplaatst. Het lichtniveau wordt dan ‘s nachts gedimd. Dimmen van het licht doen we omdat we hiermee het energieverbruik verlagen. Elk gebiedstype (woonkernen, centrumgebieden, bijzondere locaties, parkeerterreinen en buitengebied) wordt op een eigen andere manier en naar verschillende niveaus gedimd. Een verlaging naar 70% van het lichtniveau merken inwoners nauwelijks. Dimmen naar 40% is wel merkbaar, maar doordat er in de nacht minder gebruik is van de openbare ruimte is er ook minder licht nodig.

Meer informatie

Wilt u weten hoe de verlichting in de verschillende gebiedstypes in wordt gezet? Of wilt u andere informatie over het beleidsplan openbare verlichting. Bekijk dan de infographic die hieronder afgebeeld is. Wilt u het hele beleidsplan lezen? Klik dan hier.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.