Hollands Kroon moet monument Moedermavo onderhouden

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

MIDDENMEER – Veertig jaar geleden werd in Middenmeer een revolutie ontketend, toen starte de eerste ‘Moedermavo’ van Nederland. Directeur Anton Remmers en agrariër Toon Zylmans.

78. Klassenfoto
Een oude klassenfoto uit 1978.

Toen midden de jaren zeventig van de vorige eeuw Anton Remmers met het idee kwam om ouders van zijn leerlingen de gelegenheid te geven om een mavo-diploma te halen, kon hij niet vermoeden dat dit aan een grote behoefte voldeed. Het waren voornamelijk moeders van schoolgaande kinderen die om wat voor reden dan ook nooit hun middelbare schooldiploma hebben kunnen halen. De naam ‘Moedermavo’ lag dan ook voor de hand. In de beginjaren kwam het vaak voor dat de mavo-leerlingen hun moeder in hetzelfde gebouw en dezelfde klaslokalen tegenkwamen.
Hoewel het ministerie van Onderwijs aanvankelijk niet meewerkt, gaan in 1975 (Het Jaar van de Vrouw) de deuren van de eerste moedermavo in Middenmeer open, niet toevallig tijdens de kabinetsperiode Den Uyl, dat onder andere ijverde voor de spreiding van kennis. In Middenmeer herinnert een monument aan deze eerste moedermavo.
Hollands Kroon moet onderhoud monument betalen
Dat zegt Peter Meijer raadslid voor Senioren Hollands Kroon. Toen het monument in 2004 ter ere van beide oprichters werd onthuld kon met niet vermoeden dat het ‘moedermavo’ initiatief zoveel aandacht vanuit binnen, – en buitenland zou trekken.  Juist daarom moet Hollands Kroon de kosten van onderhoud aan het monument bekostigen, zegt Meijer.
Maar ook zegt Meijer dat Hollands Kroon trots moet zijn op dit initiatief en dat het van groot belang is dat dit feit in  herinnering blijft van geheel Nederland.
 

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category