Hollands Kroon zoekt slachtoffers cybercriminaliteit die hun verhaal willen doen

HOLLANDS KROON – Het aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit is in Noord-Holland in 2020 flink gestegen. Door het delen van slachtofferverhalen wil Noord Holland Samen Veilig (NHSV) en Slachtofferhulp Nederland inwoners van Noord-Holland voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen.

Het slachtoffer spreekt

NHSV – een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 34 gemeenten – zoekt via de website www.hetslachtofferspreekt.nl slachtoffers van cybercriminaliteit in de regio die (anoniem) hun verhaal willen doen. Ervaringsverhalen van slachtoffers dragen bij aan het onderkennen van cybercrimegevaren. NHSV wil er op deze manier voor zorgen dat burgers zichzelf beter tegen de gevaren beschermen door maatregelen te nemen.

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die slachtoffer is geworden van de van cybercrime. Denk daarbij aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware. Behalve financiële gevolgen hebben slachtoffers ook emotioneel last van internetcriminaliteit.

Noord-Holland Samen Veilig

Het aantal cybercrimeslachtoffers in de regio stijgt. Toch lees je weinig verhalen en ervaringen van slachtoffers. Marieke Verhagen, projectleider bij Noord-Holland Samen Veilig, denkt dat het delen van deze verhalen helpt zodat meer mensen weten van dit probleem.

Dat cybercrime een snelgroeiend probleem is dat alleen maar erger wordt, blijkt wel uit de cijfers. In 2020 nam het aantal meldingen en aangiften in Noord-Holland zelfs met 78 procent toe ten opzichte van 2019. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercrime communiceren om meer leed te voorkomen. Niemand kan zich meer permitteren om te denken dat het hem of haar niet overkomt. Dat bewijzen de vele slachtoffers in onze regio”.

Het meemaken van een misdrijf is erg heftig. Elk jaar helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een grote gebeurtenis. Slachtofferhulp biedt emotionele hulp, helpt in het strafproces en helpt bij het aanvragen van schadevergoeding. Bent u slachtoffer van cybercrime en wilt u hulp of advies? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.

Deelnemende gemeenten

Deelnemende gemeenten binnen de politie-eenheid Noord-Holland aan de campagne ‘Het Slachtoffer Spreekt’ zijn Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Beemster, Castricum, Den Helder, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Heemstede, Hollands Kroon, Koggenland, Landsmeer, Langedijk, Oostzaan, Purmerend, Schagen, Stede Broec, Uitgeest, Velsen, Waterland en Wormerland.

Meld je verhaal

Bent u ook slachtoffer van cybercrime, wilt u (anoniem) uw verhaal met anderen delen en uw omgeving wijzen op de risico’s en gevolgen? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. U kunt uw ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Wij gaan vertrouwelijk om met uw gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt contact met u op en bekijkt samen met u hoe we anderen kunnen behoeden voor cybercriminaliteit door uw verhaal.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs