2°C | Amsterdam

Houten grafmonumenten Barsingerhorn weer in ere hersteld

BARSINGERHORN – Op de Westerbegraafplaats in Barsingerhorn zijn drie houten grafmonumenten gerestaureerd. Deze grafmonumenten zijn in de loop van de tijd erg aangetast door het weer en stonden op het punt van omvallen. Een aannemer heeft de grafmonumenten gerestaureerd.

De restauratie

De grafmonumenten werden tijdelijk verwijderd en in maart begon de aannemer met de restauratie. De grafmonumenten hebben eerst enkele weken in de droogkamer gestaan om te zorgen dat al het vocht uit het hout was. Toen de monumenten goed droog waren, bleek dat het hout in slechtere staat was dan gedacht. Hierdoor moest er meer hout worden vervangen. Het hout dat vervangen is, is vervangen met Amerikaans eiken.

Verfresten gevonden en geverfd

De aannemer kwam er door het vinden van verfresten achter dat de twee grafmonumenten vroeger zwart geschilderd waren. Hij is een tijd bezig geweest om de grafmonumenten eruit te laten zien zoals ze er vroeger uitzagen. De monumenten zijn goed in de verf gezet. Er zijn meerdere lagen geverfd om ervoor te zorgen dat de monumenten er lang goed uit blijven zien.

Terugplaatsing van de grafmonumenten

Op vrijdag 3 september 2021 zijn de drie houten grafmonumenten teruggeplaatst. Bij het terugplaatsen is gekozen om vanaf de onderkant een RVS metalen pijp in het hout vast te maken. Deze pijpen staan in het beton. Het gedenkteken staat nu een stuk boven het maaiveld. Het beton is afgedekt met een laag kiezels. Dit om ervoor te zorgen dat er geen vocht vanaf de onderkant het hout inkomt.

Ontstaan van grafmonumenten

Voor de families die dat konden betalen, was het grafmonument meestal van hardsteen gemaakt. In speciale gevallen was dit van zandsteen of marmer. Mensen die geen stenen grafmonument konden betalen, kozen meestal voor hout. Houten grafmonumenten geven een beeld van de begrafeniscultuur. Deze cultuur heeft zich in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw ontwikkeld. Bestaande houten grafmonumenten zijn daarom waardevolle onderdelen op een begraafplaats.

Foto: Hollands Kroon

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.