Internet Computer (Dfinity) verwachting

De Internet Computer (Dfinity) koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Internet Computer. Maar wat is Internet Computer precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Internet Computer om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter Internet Computer zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Internet Computer.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Wat is Internet Computer?

Een lange termijn project met als doel het ontwikkelen van een ander internet. Dit onlangs gelanceerde protocol is in korte tijd zeer populair geworden en daarom nemen we in dit artikel een kijkje in de wereld van Internet Protocol.

Dfinity

Internet Computer staat ook wel bekend als Dfinity en is onderdeel van een groter blockchain project dat al vijf jaar loopt. Het is in 2016 bedacht door opgericht door Dominic Williams en ontwikkeld door een Zwitsers non-profit organisatie genaamd Dfinity met als doel blockchain uit te breiden naar het hele internet en de wereldwijde gedecentraliseerde supercomputer worden die de volgende generatie autonome software host.

Het project wordt financieel gesteund door onder andere Andreessen Horowitz, Polychain Capital, Amino Capital, Aspect Ventures en Eterna Capital. Na jaren van onderzoek werd Internet Protocol officieel gelanceerd in mei 2021. Onderzoekers van over de hele wereld hebben bijgedragen aan dit project.

Internet Computer

Internet Computer is een layer 1 blockchain en moet de functionaliteit van het openbare internet uitbreiden zodat het ook software kan hosten. Het is een cloud netwerk dat is aangedreven door een blockchain waar programmeurs software kunnen maken en hosten, vergelijkbaar met slimme contracten. Bij de cloud wordt gebruik gemaakt van de computer- en opslagcapaciteit van verschillende computers op afstand die via hetzelfde netwerk met elkaar zijn verbonden.

Het Internet Computer protocol is een reeks protocollen waarmee onafhankelijke datacenters over de hele wereld kunnen samenwerken en een gedecentraliseerd alternatief bieden voor de huidige gecentraliseerde internetcloudproviders. Het is gebaseerd op Motoko, dit is een nieuwe programmeertaal voor slimme contracten.

Dit protocol combineert de collectieve rekenkracht van een groot aantal nodes tot één enkel computerplatform dat in staat is toepassingen van elke schaal en complexiteit te ondersteunen. Internet Computers eigen Chain Key Technology zorgt ervoor dat transacties op het netwerk binnen 2 seconden gedaan kunnen worden

IC ICP

Het netwerk maakt gebruikt een “algorithmic governance system” genaamd Network Nervous System (NNS). Dit is een gedecentraliseerd getokeniseerd bestuurssysteem dat volledig open is. Het werd in september 2020 onthuld door de Dfinity Foundation. De NNS is verantwoordelijk voor het “aansturen, configureren en beheren” van het netwerk. Om deel te nemen aan netwerkbeheer, moeten gebruikers ICP-tokens voor een bepaalde periode vergrendelen. Dit proces creëert “Neurons” die de gebruiker het recht geven om te stemmen op bestuursvoorstellen om het netwerk vorm te geven en bestuursbeloningen te verdienen. Iedereen kan een voorstel indienen bij NNS. Op het moment dat het voorstel wordt aangenomen wordt het onmiddellijk en automatisch uitgevoerd.

Internet Computer maakt gebruik van een consensusmechanisme met vier lagen, gebaseerd op proof-of-stake (POS): een identiteitlaag, een willekeurige bakenlaag, een blockchainlaag en een notarislaag.

Samen zorgen deze lagen voor aantoonbare beveiliging terwijl decentralisatie behouden blijft en ervoor wordt gezorgd dat het netwerk kan schalen om miljoenen deelnemers te ondersteunen.

ICP

Op het moment dat Internet Protocol werd gelanceerd bracht Dfinity ook een eigen cryptocurrency op de markt, de ICP munt. Het ICP-token heeft verschillende belangrijke toepassingen:

  • Governance-token: houders kunnen een deel van hun ICP in het netwerk “vergrendelen” in ruil voor inspraak in de toekomstige ontwikkeling van het ICP-protocol. Ze worden beloond door het netwerk voor goed gedrag
  • Betalen van transactiekosten op het netwerk

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Internet Computer project

Dominic founder DfitinyBedenker, Dominic Williams, zegt Internet Computer te hebben bedacht als een manier om het webmonopolie van de gecentraliseerde servers van big tech te doorbreken. Big Tech bedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook hebben vandaag de dag enorm veel macht. Computers die over de hele wereld verspreid zijn moeten gedecentraliseerde alternatieven bieden voor social mediaplatformen. In de toekomst moet het mogelijk zijn om met de software ontwikkelingskit van Internet Protocol een open-source en decentrale versie van LinkedIn, TikTok en Facebook gemaakt worden die een API levert die andere startups weer kunnen gebruiken. Uiteindelijk hoopt Dfinity ook gedecentraliseerde alternatieven te lanceren voor Uber, eBay en meer.

Internet Computer wil de basis worden van een nieuw soort decentraal internet dat voornamelijk draait op slimme contracten. Ondanks dat Ethereum momenteel nog vooral op financiële applicaties is gericht zullen de twee in de toekomst met elkaar concurreren. Hoewel de eerste iteratie van Dfinity lijkt op ETH 2.0, is het bereik verder dan de basismogelijkheden van Ethereum. Dfinity wil niet alleen simpelweg peer-to-peer-verbindingen aan te bieden en voor de rest te vertrouwen op eigen cloud-hostingservices, het wil dat het internet zelf softwaretoepassingen en gegevens ondersteunt.

Internet Computer is niet het enige protocol dat het internet opnieuw wil uitvinden. Andere potentiële concurrenten zijn IPFS/Filecoin en MIT’s Solid.

Internet Computer koers verwachting 2023 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Internet Computer nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Dfinity. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik ICP kopen?

Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om ICP te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. 

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Internet Computer koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

Dfinity logo

ICP kopen

Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit ICP voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook ICP. 

Conclusie

Internet Computer is een open-source platform dat is ontwikkeld door de Dfinity Foundation. Het is ontworpen om enkele van de grote uitdagingen aan te gaan waarmee het traditionele internet van vandaag wordt geconfronteerd. Denk hierbij aan slechte systeembeveiliging, monopolisering van internetdiensten en misbruik van persoonlijke gebruikers gegevens. Internet Computer is bedoeld om een ​​modern internet te bouwen dat in staat is om op vrijwel elke schaal toepassingen te hosten.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs