Inzet van sport in het sociaal domein, van losse initiatieven naar een systematiek voor gemeenten

HOLLANDS KROON – In veel gemeentelijke beleidsnota’s wordt hoog opgegeven van de kracht van sport en bewegen. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan doelen op gebieden als participatie, preventie, dagbesteding, arbeids(re)integratie en zelfredzaamheid. Maar hoe kunnen gemeenten hier gericht invulling aan geven en voorkomen dat het bij mooie woorden en beleidstaal blijft? Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat zorg- en welzijnsaanbieders daadwerkelijk meer oog krijgen voor de meerwaarde van sport, en andersom, dat sportaanbieders hun poorten letterlijk en figuurlijk meer gaan openstellen voor maatschappelijke doelen?
DSP en Sportservice Noord-Holland zochten samen met de gemeenten Alkmaar, Beverwijk, Enkhuizen, Haarlemmermeer, Hoorn, Huizen en Zaanstad naar antwoord op die vragen. De Provincie Noord-Holland ondersteunde dit project. Op basis van de ervaringen van de zeven deelnemende gemeenten hebben DSP en Sportservice een stappenplan ontwikkeld dat gemeenten helpt om systematisch en consistent beleid te ontwikkelen om de potentie van sport en bewegen optimaal te benutten in het sociaal domein.
Transformatie efficiënt vormgeven
Want veel gemeenten zoeken naar manieren om het proces van de kanteling en de transformatie in het sociaal domein zo effectief en efficiënt mogelijk vorm te geven. En dat sport en bewegen hier een belangrijke rol in kunnen spelen bewijzen tal van goede voorbeelden, zoals een sportief dagbestedingsprogramma voor kwetsbare ouderen, de inzet van mensen met een beperking als vrijwilliger bij sportverenigingen, een sport- en beweegprogramma om het zelfvertrouwen en perspectief van jongeren met gedragsproblematiek te verbeteren en werkervaringsplaatsen bij sportaanbieders. Maar hoe voorkom je als gemeente dat het bij voorbeelden en losse initiatieven blijft?
Gestimuleerd door elkaars verhalen en input van buiten ontwikkelden de zeven gemeenten een eigen strategie ‘Sport en Sociaal Domein’. Daarin vallen met name de verschillen tussen de gemeenten op: verschillen in context, in uitgangspunten, in visie en daarmee ook in doelen en aanpak. Wat overeenkwam waren de stappen die de gemeenten doorliepen: zij zagen zich voor dezelfde vragen gesteld, maar de antwoorden en oplossingen vroegen om maatwerk.
Interactieve pdf ‘Beter benutten van sport in het sociaal domein’
Deze constatering vormt de basis van de interactieve pdf ‘Beter benutten van sport in het sociaal domein: inspiratiedocument met stappenplan’. De vragen en stappen die tijdens het project naar voren kwamen en die de zeven ‘voorlopergemeenten’ doorliepen kunnen ook andere gemeenten helpen om een eigen strategie voor sport in het sociaal domein te ontwikkelen. Zij kunnen bovendien profiteren van alle ervaringen, voorbeelden en inzichten die binnen het Noord-Hollandse project zijn opgedaan en in het eindproduct zijn gebundeld.
Sturend stimuleren
Dat sport en bewegen het sociaal domein veel kansen biedt is eens te meer aangetoond. Maar ook is duidelijk geworden dat dit niet vanzelf gaat: om de maatschappelijke meerwaarde van sport en bewegen goed te benutten moeten gemeenten vooral ‘sturend stimuleren’. Het stappenplan kan gemeenten helpen om de aanwezige potentie van sport en bewegen optimaal te benutten.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs