2°C | Amsterdam

Kies voor verduisterende raambekleding voor een goede nachtrust

INGEZONDEN MEDEDELING – Kun jij goed in slaap komen? Slaappillen zijn niet bedoeld als een permanente oplossing, alcohol is echt geen geschikt middel om lekker te kunnen slapen. Kies liever voor donker dan een black-out en train jezelf om beter te slapen. Op deze pagina kun je een aantal praktische tips vinden op basis van je eigen kracht en enkele praktische hulpmiddelen. Zo zul je ontdekken hoe verduisterende raambekleding je kan helpen bij een goede nachtrust.

6 tips voor een goede nachtrust

Mensen zijn geen machines, onze lichamen werken ook niet precies hetzelfde. Ook onze eigen leeftijd, aandoeningen of mogelijk medicijngebruik hebben invloed op onze nachtrust. Onderstaande tips kunnen je helpen, voor de één wat beter dan voor de ander. Werk bewust aan een goede nachtrust en maak daarbij ook zeker gebruik van externe middelen zoals verduisterende raambekleding.

1. Eet niet te zwaar

Het fabeltje dat je dik wordt als je na 20.00 eet klopt niet. Dit betekent overigens niet dat je voor je gaat slapen nog eerst even een ‘all-you-can-eat’ buffet naar binnen moet werken. Slapen met honger verstoort de nachtrust maar voeding die zwaar op de maag ligt ook. Dan zijn je darmen de hele nacht bezig met eten verwerken wat erg onprettig kan zijn. Neem dus gerust een lichte en verantwoorde snack in de avond maar eet niet te zwaar voor het slapengaan.

2. Gun jezelf een ‘wind-down’ uurtje

De hele dag ben je gespannen en nu kun eindelijk in bed ploffen. En dan gaat het malen in je hoofd. Gun je lichaam en geest een uurtje rust voordat je gaat slapen. Niet meer je mail controleren of met je Facebook vrienden chatten maar even tijd voor jezelf. Is televisie kijken ontspannend? Dan hangt af van de persoon en waar je naar kijkt. Een boek lezen kan bijvoorbeeld ook inspannend zijn. Beperk prikkels en doe alleen de dingen waar je controle over hebt en waar jij bewust voor kiest. Zo kom je beter tot rust.

3. Ga op tijd naar bed

Dit ligt natuurlijk voor de hand, toch mag het genoemd worden. Als je slecht in slaap kunt komen ga je het moment van naar bed gaan steeds verder uitstellen tot het moment dat je bij zonsopgang naar bed gaat. Zo ga je tegen het natuurlijke ritme in, en zul je steeds minder slapen. Probeer jouw bedtijd naar een ‘normale’ tijd te brengen door steeds een beetje vroeger naar bed te gaan. Je hoeft echt niet na het journaal in bed te kruipen, maar diep in de nacht pas gaan slapen is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

4. Zorg voor verduistering

Het kan niet donker genoeg zijn op de slaapkamer. Een belangrijke oorzaak van slecht slapen is lichtvervuiling. Dat is licht van buiten die door de gordijnen schijnt, soms wel 24 uur per dag. Je mag dan je ogen sluiten, al die flitsen en felle lichten kunnen jouw nachtrust flink verstoren. Met verduisterende raambekleding kun je veel beter tot rust komen, zorg er dan wel voor dat je de raamdecoratie goed opmeet zodat er geen licht aan de randen te zien is. Je kunt de PoweredBlinds van Somfy in diverse soorten van doorzichtigheid bestellen, kies op de slaapkamer voor verduisterend. Dit werkt overigens ook goed overdag, voor een dutje, iemand die in de nacht werkt of om de slaapkamer koel te houden in de zomer.

5. Slaap niet te warm

Over temperatuur gesproken; hoewel je misschien graag onder een warme deken gaat liggen is het niet goed om de slaapkamer flink warm te stoken. Ons lichaam gaat bij lagere temperaturen in ruststand. Draai dus de thermostaat een paar uur voor je gaat slapen al omlaag, dan koelt de woning af en is je lichaam voorbereid op een goede nachtrust. Heb je een smart home systeem in huis? Overweeg dan om elektrische verduisterende raambekleding te koppelen aan de thermostaat en de verlichting. Zo creëer je de perfecte omgeving om tot rust te komen.

6. Sta op dezelfde tijd op

Ga niet alleen op dezelfde tijd naar bed, stap ook weer op dezelfde tijd op. Dit zal in het begin waarschijnlijk niet zo goed lukken, op een gegeven moment zul je tot (bijna) op de minuut op dezelfde tijd wakker worden. De tijd van opstaan heeft een grote invloed op de tijd dat je weer klaar bent om te slapen. Ontwikkel een ritme dat aansluit op jouw lichaam en geest. Je kunt in de ochtend in plaats van een alarm jezelf trainen door automatisch de raamdecoratie te laten openen. Somfy gordijnrails motoren zijn ook leverbaar in een stille uitvoering zodat je wakker wordt van het natuurlijk licht, niet van het geluid die de motor maakt.

Je ziet het; er zijn veel handvatten die je kunt aanpakken om voortaan beter te slapen en meer actief te zijn overdag.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk en voedzaam recept? Zoek niet verder! Ons borstplaat recept is perfect voor elke gelegenheid. Het is makkelijk te maken,

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.