Oud hollandse spelletjes: koekhappen

Het is geen geheim dat Nederlanders graag spelletjes spelen. In feite bestaan veel van de traditionele spelletjes die wij spelen al eeuwen! Hoewel ze misschien eenvoudig lijken, kunnen deze spelletjes verrassend uitdagend zijn en urenlang vermaak bieden. Dus, als je in bent voor een beetje uitdaging en iets nieuws wilt proberen, waarom probeer je dan niet eens een van deze oude Hollandse spelletjes? Je zou er zomaar aan verslaafd kunnen raken!

Koekhappen is een gezelschapsspel dat je gasten zeker aan het lachen zal krijgen. Het doel van het spel is om een stuk ontbijtkoek van een touwtje af te bijten, met alleen je tanden. Het klinkt eenvoudig, maar het kan een hele uitdaging zijn. Om het spel op te zetten, heb je een stuk ontbijtkoek en een touwtje nodig.

Hang het stuk ontbijtkoek aan een touwtje dat vastzit aan een lang stuk touw, gespannen tussen twee bomen of twee paaltjes. Zorg ervoor dat hij voor alle gasten op mondhoogte hangt. In groepjes van twee of meer personen moet iedereen om de beurt zijn handen op de rug leggen en dan snel een stuk van de peperkoek afbijten. Degene die het stuk ontbijtkoek helemaal opeet, zonder de handen van de rug af te halen, wint!

De vroegste vermelding van koekhappen dateert uit 1861, toen een Utrechtse school 225 jaar werd. Toen was het spel deel van wat bekend stond als “volksvermakelijkheden”. Vandaag de dag is koekhappen nog steeds populair in Nederland, en het heeft zich zelfs verspreid naar andere landen zoals Duitsland en België.

Er zijn nu een paar variaties van koekhappen. Een populaire versie heet appelhappen. In deze versie moeten de deelnemers een appel zo snel mogelijk proberen op te eten. De appel is besmeurd met stroop en zit vast met een touwtje eromheen. Een andere variant staat bekend als “snoephappen”. Bij deze variant zit er geen plakje ontbijtkoek en ook geen appel vast aan een touwtje.

Bij snoephappen wordt er in plaats van ontbijtkoek of een appel, snoep vastgemaakt aan een touwtje. Hierbij wordt gekozen voor marshmellows, schuimbollen of spekjes. De verschillende variaties op koekhappen worden vooral op kinderfeestjes gedaan. Het is leuke manier om de kinderen bezig te houden op feestjes, pretparken of andere gelegenheden.

En zolang er appels, ontbijtkoek en snoep is, kun je eindeloos de kinderen blijven vermaken.
Afhankelijk van wat je zoekt, zijn er een paar Nederlandse spelletjes die net zo leuk kunnen zijn om te spelen als koekhappen. Een optie is “sjoelen” dat lijkt op sjoelen. Een ander is “kaatsen”, een traditioneel Nederlands spel dat lijkt op handbal of squash. En natuurlijk is er het tafelvoetbal dat altijd leuk is.

Zo, daar heb je het, een spoedcursus in het Nederlandse spel koekhappen. Veel plezier bij het uitproberen van dit spel met je vrienden en familie. En als je je echt dapper voelt, waarom probeer je dan niet een paar van de variaties die we noemden? Laat ons zeker weten hoe je het doet!

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs