LADA: “Poloniumhoudend afval niet gevaarlijk?”

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

MIDDENMEER – ‘Tata-afval niet gevaarlijk’ is de kop in de Schager Courant van dinsdag 31 augustus boven een artikel over het storten van afval dat vervuild is met het radioactieve isotoop polonium-210 bij deponie Afvalzorg in de Wieringermeer. Dat is de reactie van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling waarbij LADA twijfels heeft. Een nuancering is op zijn plaats. Polonium-210 is niet alleen radioactief maar ook zeer giftig. Daar wordt door de ANVS met geen woord over gerept.

Lees ook: GroenLinks en LADA verontrust over storten giftig Polonium-210 vuilstort Middenmeer

Van nature komt er radioactiviteit voor in ijzererts en kolen, de grondstoffen voor het staal dat Tata Steel produceert. Deze radioactieve elementen concentreren zich als de grondstoffen in een hoogoven worden verbrand. Het afvalstof dat na alle bewerkingen en hergebruik uit de hoogovens overblijft, is het gasstof. Daar zit dus ook polonium-210 in. Polonium is na opname in het lichaam uitzonderlijk gevaarlijk voor de gezondheid.

Inhaleren van een zeer kleine hoeveelheid polonium-210 bevattende stofdeeltjes is al voldoende om bij een mens ziekte of de dood te veroorzaken. Polonium-210 zendt alfadeeltjes uit die in het lichaam celstructuren kunnen aantasten, schade toebrengen aan DNA en celdood veroorzaken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat organen uitvallen met de dood tot gevolg.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category