2°C | Amsterdam

Lammergier gedood door windmolen Wieringermeer

WIERINGERWERF – Vreselijk nieuws, veel mensen zagen hem al op grote hoogte zweven boven Noord-Holland en boven een groot deel van Hollands Kroon, een prachtige Lammergier wat voor een unieke roofvogel is voor Nederlandse begrippen. Bob Woets van Natuurvereniging de Wierhaven in Hollands Kroon zegt tegen de redactie dat de vogel afgelopen nacht heeft overnacht in het Robbenoordbos en dat hij vanochtend werd gevonden bij de bewuste windmolen. De vogel kwam uit Zwitserland en is door experts

Helaas is een windmolen aan de Schervenweg in de Wieringermeer hem of haar funest geworden. Een botsing met 1 van de wieken van deze windmolen heeft het leven beëindigd van een eens zo majestueus dier

De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht om ze op rotsen kapot te laten vallen. Botten bevatten naast kalk veel eiwit en het merg is eveneens voedzaam. Deze vogel kan door gebruik te maken van thermiek urenlang in de lucht cirkelen zonder een enkele vleugelslag.

De lammergier heeft eigenlijk een witte borst, maar hij heeft de gewoonte deze met rode klei te bestrijken. De witte kop en lange staart zijn een goed kenmerk. De lengte is 100 tot 115 cm en de spanwijdte 2,50 tot 2,82 meter. Deze vogel heeft een gewicht van 4,5 tot 7,1 kilogram.

Op de foto: een Lammergier in het wild (Foto: Wikipedia)

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.