Leerlingen Den Oeverse lagere school De Branding in finale Techniek Toernooi Noord-Holland

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Den Oever – Welke Noord-Hollandse basisschoolkinderen kunnen papieren bloemen het beste laten bloeien? Wie maakt het beste mengsel voor een druipende klok? Welk team maakt de meest nauwkeurig lopende waterklok? En wie wint met de beste zelf ontworpen wekker met zoomfunctie?
Op donderdag 17 maart vindt in de Hogeschool iPabo in Alkmaar de Noord-Hollandse finale plaats van het Techniek Toernooi 2016. Er zijn vier spannende competities waarbij het allemaal draait om het begrip ‘tijd’. Deelnemers vertegenwoordigen basisscholen uit Alkmaar, Amsterdam, Amstelveen, Badhoevedorp, Den Helder, Den Oever, Haarlem, Heerhugowaard, Hoogwoud, Krommenie, Schagen en Warmenhuizen.
Prijzenregen
Er zijn 1e, 2e, 3e en creativiteitsprijzen te winnen. De vier competities zijn aangepast aan de leeftijdsgroep. Zelfs de allerjongste kinderen kunnen meedoen. De winnende teams krijgen bovendien een gegarandeerd toegangsticket voor de landelijke finale van het Techniek Toernooi begin juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Welke schoolteams winnen wordt bepaald door hoogleraren en docenten van diverse Nederlandse universiteiten, die speciaal voor deze gelegenheid jureren in toga met baret.
Nieuw dit jaar is de Aanmoedigingsprijs van het Koninklijk Genootschap Physica in Alkmaar. Met dit initiatief wil het aloude genootschap beginnende techniek-leerkrachten een steuntje in de rug geven.
Extra activiteiten
Voor de deelnemers en de vele klasgenoten die als supporters meekomen, zijn er in en rond de Hogeschool iPabo heel veel extra activiteiten. Tijd om zich te vervelen, is er niet.
Organisaties als Opitec en Proefjes.nl zijn aanwezig met educatieve technisch-wetenschappelijke exhibits. De Natuurkundekermis van de Universiteit van Amsterdam treedt op. De kinderen kunnen zelf Proefjes Die BOEM Doen. iPabo-studenten staan klaar met doe-activiteiten waarmee de deelnemers in de ‘verleden tijd’ van de geschiedenis duiken. Op de roeiapparaten met ergometers van de Alkmaarse roeivereniging ARZV ervaren leerlingen hoe techniek in de sport wordt ingezet om de ‘beste tijd’ neer te zetten. En op het podium laten de trucs van goochelaar Lodewijk de Widt de ‘wachttijd’ voor de prijsuitreiking snel voorbij vliegen.
Praktische ervaring iPabo-studenten
Voor de iPabo in Alkmaar is het Techniek Toernooi een belangrijk event. Veel iPabo-studenten zijn als studentassistenten bij de organisatie en jurering betrokken. Voor deze toekomstige juffen en meesters vormt hun inzet een praktische verrijking van het curriculum.
Voormalig locatiemanager Henk Tor over de wedstrijd: “De Hogeschool iPabo doet al acht jaar mee met de organisatie van het Techniek Toernooi Noord-Holland. De wedstrijd past goed in de stage van 2dejaars studenten.”
Alles draait om jouw techniek
Het Techniek Toernooi is in 2005 opgezet door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en wordt sinds 2012 gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie in Eindhoven. De organisatie van het Techniek Toernooi Noord-Holland is in handen van Hogeschool iPabo en de NNV. Onder het motto ‘alles draait om jouw techniek’ willen de betrokkenen onderwijs in wetenschap & techniek laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders.
Noortje de Graaf, directeur Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV): “We zijn blij dat er nu zoveel aandacht is voor techniekonderwijs op de basisschool. NNV-leden dragen daar graag aan bij door voor het Techniek Toernooi uitdagende opdrachten te verzinnen.”
Els de Wolf, voorzitter van de Stichting Techniek Toernooi: “Met de finale van het Techniek Toernooi Noord-Holland willen we techniek-leerkrachten in het basisonderwijs in het zonnetje zetten en hun leerlingen een leerzame, maar vooral ook vrolijke en spannende techniekervaring meegeven.”
Voor meer informatie: http://techniektoernooi.nl/noord-holland of meer specifiek https://techniektoernooinoordholland.wordpress.com 

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category