2°C | Amsterdam

Lekker knutselen met stoom in Medemblik

REGIO – Het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik, Oosterdijk 4, Medemblik organiseert op vr. 23, za. 24 en zo. 25 september a.s. een internationaal modelbouw stoom-event. Modelbouwers uit eigen land, maar ook uit Duitsland en Engeland tonen o.a. op het terrein rond het museum dagelijks tussen 10.00 u. en 17.00 u. hun meest succesvolle modellen. Op zondag is er in het Stoomtheater om 14.00 u. ‘Halte Pompstation’: een theatraal concert waarbij stoomgemaal en muziek één lijken te worden.
Voor de eerste keer organiseert het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik een stoomevent voor modelbouw. Het is de organisatoren gelukt om niet alleen stoommodelbouwers uit eigen land te interesseren voor dit evenement, maar ook gepassioneerde stoomliefhebbers uit Duitsland en Engeland. Op het buitenterrein ligt een 5 inch grondspoorbaan die met name geschikt is voor tweeassige locs. Verder is er een ovaal voor smalspoor op 45 MM en een ovaal voor normaalspoor op 45 MM de zogenaamde spoor 1 maat.
Stoombootmodellen varen op het brede water bij de inlaat van het gemaal de Vier Noorder Koggen. Ook zijn er demonstraties van stationaire modellen onder stoom. Bovendien is er plek voor mechanische modellen, zoals diesels, stirling- en stermotoren. Op het buitenterrein is verder ruimte om rond te rijden met traction engine en grote en kleine (model)stoomwalsen. Tenslotte zijn op gezette tijden machines van de eigen collectie van het Stoommachinemuseum onder stoom, zoals in het weekeinde de authentieke stoombaggermolen. Veel spektakel dus voor liefhebber en geïnteresseerde.
Theatraal concert tussen stoom en vuur
Op zondag, om 14.00 u. is er in het Stoomtheater van het museum een optreden van het Duo Leeghwater en Henk Zwart. Voor Marieke Franssen (fluit), Marieke Wenink (altviool) en Henk Zwart (zang/spel) is dit het laatste optreden van een tournee langs verschillende oude gemalen in de regio. Met het programma ‘Halte Pompstation’ brengen ze met een theatraal concert een ode aan oude watergemalen die er al meer dan honderd jaar voor zorgen dat West-Friezen droge voeten houden. (Over)leven onder zeeniveau heet dat. Muziek, polderanekdotes en het gemaal de Vier Noorder Koggen worden één tijdens deze bijzondere voorstelling.
Het belooft een leuk, gezellig, maar vooral ook leerzaam stoom- en muziekspektakel te worden. Info.: T.: 0227-544732 of E.: [email protected]. Bezoekers kunnen hun auto gratis parkeren tegenover het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik aan de Oosterdijk.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.