2°C | Amsterdam

Litecoin

Litecoin verwachting

De Litecoin koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de Litecoin verwachting voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in de coin. Maar wat is het precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Litecoin om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Litecoin.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Wat is Litecoin?

Litecoin werd meer dan 10 jaar geleden geïntroduceerd als het digitale zilver naast het Bitcoin goud. Als eens van de eerste altcoins ter wereld is het ook vandaag de dag is het nog steeds een populaire cryptocurrency.

Charlie Lee ontwikkelde Litecoin in 2011, met als doel een snellere en goedkopere cryptocurrency op de markt te brengen dat kan fungeren als betaalmiddel voor dagelijkse betalingen. Lee, een computerwetenschapper die onder andere voor Google werkte, erkende het grote potentieel van decentrale digitale munten maar voorzag ook enkele beperkingen van Bitcoin. Bitcoin was in zijn ogen relatief traag en duur en met name geschikt voor relatief grote transacties.

Litecoin is een peer-to-peer cryptocurrency dat gebaseerd is op de originele broncode van Bitcoin. Het maakt gebruik van blockchain-technologie en vertoont zowel overeenkomsten als verbeteringen ten opzichte van Bitcoin. Volgens Lee moet Litecoin niet gezien worden als een concurrent van Bitcoin, maar als een aanvulling. In tegenstelling tot Bitcoin is Litecoin geschikt voor kleine, dagelijkse transacties. In totaal zullen er 84 miljoen Litecoins geproduceerd worden.

Lightning Network

Het Lightning Network is een tweedelaags betalingsprotocol dat bovenop de Bitcoin-basislaag is gebouwd. Het biedt een schaalbare, goedkope, snelle manier om transacties uit te voeren. Net als vele ander cryptpcurrencies maakt Litecoin gebruik van het Proof-of-Stake consensusalgoritme.

Litecoin maakt, in tegenstelling tot Bitcoin, gebruik van het Scrypt algoritme voor zijn mining activiteiten. Dit algoritme vereist de berekeningen voor het minen niet parallel maar achtereenvolgens worden uitgevoerd.

Een van de belangrijkste verbeteringen die Lee met Litecoin introduceerde, was de verlaging van de blokgoedkeuringstijd van 10 minuten naar 2,5 minuten. Hierdoor heeft Litecoin meer schaalbaarheid dan Bitcoin. Een andere verbetering is het tariefstructuur. Het kost slechts 1/1000 van een Litecoin om een transactie te verwerken.

Met behulp van Segregated Witness (SegWit), dat in 2017 werd ingevoerd, beschermt Litecoin het netwerk tegen aanvallen. Doordat het een deel van de handtekening weglaat uit transacties neemt het minder ruimte in op het block waardoor er efficiënter omgegaan kan worden met de ruimte. Met de invoering van SegWit kunnen er meer transacties aan een block worden toegevoegd.

Daarnaast maakt Litecoin gebruik van de Atomic Swaps technologie wat het mogelijk maakt Litecoins om te wisselen voor andere valuta’s zonder een uitwisseling te hoeven doorlopen.

Logo Litecoin

Samenwerkingen en partnerschappen

Litecoin is door de jaren heen veel samenwerkingen met verschillende bedrijven aangegaan en wordt ook wel de meest collaboratieve cryptocurrency op de markt aangemerkt.

In 2018 sloot Litecoin een deal met de WEG Bank AG. De Litecoin Foundation kocht 10% van de aandelen van WEG Bank AG en daartegenover staat dat WEG klanten via een gevestigde bank crypto verweven. Deze samenwerking werd gezien als een grote stap in het overbruggen van de kloof tussen crypto en het traditionele geldsysteem.

Een van de industrieën waar Litecoin meer op wil richten in de toekomst is de spelindustrie. Op 19 mei 2020 is Litecoin een partnerschap met Atari aangegaan. Atari is een producent van arcadespellen en spelcomputers. Litecoin zal als betalingsmethode worden geïmplementeerd in Atari. Gebruikers kunnen onder andere spellen en consoles kopen met Litecoin tokens als betaalmiddel.

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Litecoin project

Behalve Charlie Lee zijn er meerdere teams dat aan de ontwikkeling van Litecoin werken.

Litecoin Foundation

Dit is een non-profit organisatie die gevestigd is in Singapore. De Litecoin Foundation werkt samen met een aantal bedrijven om het gebruik van Litecoin verder in de samenleving te integreren. Het doel van de Litecoin Foundation is: “Litecoin voor het welzijn van de samenleving te bevorderen door het ontwikkelen en promoten van de modernste blockchain technologieën”. Dit doen ze onder andere door een samenwerking te zijn aangegaan met BitcoinRewards, om mensen te helpen bij het verdienen van Litecoin met online shopping. De samenwerking met Meconcash is er op gericht om fiat opnames via Litecoin geldautomaten in Zuid-Korea te vergemakkelijken.

Bitcoin en litecoin

Toekomst

Onlangs kondigde de Litecoin Foundation de lancering aan van OmniLite. Dit is een gedecentraliseerd platform voor het maken van tokens dat wordt gezien als de ‘Ethereum Killer’. Met OmniLite worden slimme contracten, DAO’s en tokenized activa geïntroduceerd evenals de NFT-functionaliteit op het Litecoin-netwerk. Daarnaast kan OmniLite de uitgifte van stable coins zoals Tether (USDT) bovenop Litecoin vergemakkelijken

OmniLite is een gelaagd protocol dat bovenop de blockchain van Litecoin is gebouwd en zo profiteert van zijn de netwerkbeveiliging en lage kosten.

De tokens die via OmniLite zijn gemaakt, kunnen worden beschouwd als een uitbreiding van Litecoin en als gevolg daarvan worden de transacties van deze tokens vastgelegd op de blockchain.

Litecoin-oprichter Charlie Lee heeft zich de afgelopen jaren gericht op fungibiliteit, schaalbaarheid en privacy. Een van de bekendste protocollen die verband houden met blockchain-privacy is Mimblewimble (of kortweg MW). De MimbleWimble Extension Block-upgrade die gepland staat voor 2021 en wordt beschouwt is een belangrijke fase in de evolutie van LTC.

Technisch gezien is Mimblewimble een ontwerp dat een nieuwe manier gebruikt om transacties te structureren en op te slaan. Deze methode vertoont overeenkomsten met het Proof-of-work-mechanisme; het gebruikt echter een aparte implementatie om de privacy en netwerkstabiliteit te verbeteren.

Litecoin koers verwachting 2023 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Litecoin nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Litecoin. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik Litecoin kopen?

Litecoin coinWaar let je als belegger op wanneer je erover denkt om Litecoin te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. Litecoin staat in de top coins van coinmarket, wat wel laat zien dat dit een positieve belegging kan zijn.

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Litecoin koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

Litecoin kopen

Litecoin staat hoog in de ranglijsten, en is op elke crypto exchange te verhandelen. Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit Litecoin voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook Litecoin. 

Conclusie

Litecoin werd 10 jaar geleden geïntroduceerd als de zilveren alternatieve crypto naast het gouden Bitcoin. Oprichter Charlie Lee gebruikte de Bitcoin code als basis en bracht vervolgens enkele verbeteringen aan. De twee belangrijkste verschillen zijn dat Litecoin transacties sneller wil afronden en dat het een ander mining-algoritme gebruikt.

Op Litecoin worden ongeveer elke 2,5 minuut nieuwe blokken aan de blockchain toegevoegd, in tegenstelling tot 10 minuten op Bitcoin. In de jaren erna zijn er blijvend ontwikkelingen doorgevoerd zoals SegWit in 2017. En het team achter Litecoin staat niet stil. Met de lancering van OmniLite en de MimbleWimble update hoopt Litecoin een belangrijks speler op de cryptomarkt te blijven.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.