2°C | Amsterdam

Met gevaar voor eigen leven ruimt Martin Middel asbest op

Regionieuws – Martin Middel uit Den Helder wordt er moedeloos van. Zijn wijk, de Falgabuurt in Den Helder, ligt bezaaid met stukjes asbest. Het spul ligt in de plantsoenen tussen de flats en zelfs bij de kinderspeelplaatsen. “Eén vezeltje kan al gevaarlijk zijn voor een kind.”
Op zijn dagelijkse ronde door de Falgabuurt ruimt Martin Middel op eigen initiatief, iedere dag zwerfafval op. Hij komt steeds vaker stukjes asbest tegen. Het zit tussen het puin waarmee de gemeente de plantsoenen jaren geleden heeft opgevuld. “Vorig jaar heb ik 3,5 kilo asbest naar het gemeentehuis gebracht.” Middel heeft nu al ruim een kilo klaar liggen om af te voeren.
Gevaarlijk
Ook vandaag komt Martin stukjes asbest tegen in het plantsoen bij de speeltuin naast het wijkcentrum, maar ook in een berg zand en puin waar nieuwe woningen komen. “De vezels waaien door de hele wijk. Ik vind het gevaarlijk. De meeste van mijn collega’s die met asbest hebben gewerkt leven niet meer. Je moet het risico niet nemen.”
Omwonenden reageren geschokt. “Schrikbarend dat er asbest in de grond zit. Mijn dochtertje speelt vaak in het zand met vriendinnetjes. Je wilt niet weten wat de gevolgen straks zijn.” Voor een medewerker van een kinderdagverblijf is het duidelijk dat de gemeente de asbest moet opruimen: “Dat mag niet eens ter discussie staan.”
Kanker
Martin Middel durft niet ver in de toekomst te kijken: “Het is diep treurig. Over 30 jaar zitten we met allemaal kinderen met kanker. De gemeente vraagt zich dan af hoe dat kan. Nou, dit is de oorzaak.” Middel stopt een stukje asbest in een zakje. Binnenkort maakt hij een ronde door de wijk met de betrokken wethouder van Den Helder.
De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten dat gespecialiseerde toezichthouders gisteren en vandaag het nieuwbouwterrein hebben onderzocht. Zij hebben niets aangetroffen. Morgen overlegt de gemeente met de Regionale Uitvoeringsdienst over vervolgstappen.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.