Moeder brandweercommandant: ‘Alleen door rookmelders word je wakker bij een brand’

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HOLLANDS KROON – Brand kan iedereen overkomen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om te voorkomen dat het slecht afloopt. Tijdens de Brandpreventieweken deze maand is daar veel aandacht voor. Commandant Steven van de Looij van Brandweer Noord-Holland Noord sprak in zijn ouderlijk huis met zijn 73-jarige moeder over brandveiligheid.
Hieronder leest u het gesprek tussen moeder en zoon.
Steven: ,,Ik weet van vroeger nog dat je altijd al voorzichtig was met de gevaren in en om huis: toen wij klein waren mochten mijn broer en ik tijdens het koken niet in de keuken komen.
Moeder: ,,Daarmee was ik inderdaad best streng.
Steven: ,,Ik bedenk me alleen nu dat ik mijn sjaal misschien af moet doen tijdens het koken, straks komt die nog in het vuur terecht. Wij adviseren als brandweer nu om de binnendeuren dicht te doen als je gaat slapen. Dit houdt de giftige rook tegen als er brand uitbreekt. Maar jij wil dat echt niet toch?”
Moeder: ,,Ik vind het niet prettig om met de slaapkamerdeur dicht te slapen. Maar ik doe wel veel om brand te voorkomen. Ik doe altijd lichten en apparaten uit als ik ga slapen of de deur uitga. Bij een vriendin van mij is brand uitgebroken in de wasdroger, vreselijk!”
Steven: ,,Ik weet nog dat we net een wasdroger hadden. Ik vond het als kind bijzonder dat er zoveel stof in de droger achterblijft. Dat stof kan brand veroorzaken als het heet wordt, weet ik nu. Daarom is het ook het beste als je het filter bij elke droogbeurt schoonmaakt.
Moeder: ,,Sinds jij dat gezegd hebt, doe ik dat. Ik heb ook rookmelders, mijn vriendinnen hebben die ook allemaal. Eerst dacht ik: je wordt toch wel wakker bij een brand. Maar jij hebt me uitgelegd dat dat helemaal niet zo is, dat je de rook niet ruikt in je slaap.”
Steven: ,,Heel veel mensen weten dat niet. Voor iets meer dan een tientje koop je een rookmelder die zorgt dat je wakker wordt als er brand is. Die kan je leven redden.
Moeder: ,,Ik wist alleen niet waar ik de rookmelders op moest hangen. Gelukkig heb jij dat gedaan.
Steven: ,,Het belangrijkste is dat je werkende rookmelders hebt hangen in je vluchtweg, de weg tussen de slaapkamer en je voordeur. Op de overloop en in de gang dus. Nog beter is het om in alle kamers rookmelders te hebben. En weet je wat je moet doen als de rookmelder piept en er brand is?
Moeder: ,,Meteen naar buiten en dan 112 bellen. Ik heb de sleutel altijd op een vaste plek liggen, dus ik kan de voordeur snel openmaken. Met de buren heb ik de afspraak dat ik altijd bij ze terechtkan als er wat is. Zeg Steven? Jij zou toch ook nog die extra rookmelder bij de trap ophangen?” 
Steven: ,,Oh ja… Ga ik doen.
Lukt het niet om zelf rookmelders te plaatsen? Dan kunt u gratis gebruikmaken van het rookmelderteam. Zie http://rookmelderteam.brandwonden.nl/

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category