Muziekinstuif Wieringerwerf swingt de pan uit

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

WIERINGERWERF – Veel kinderen konden afgelopen zaterdag genieten van de Muziekinstuif in de Cultuurschuur Wieringerwerf die werd georganiseerd door Harmonie De Eendracht Kolhorn, Fanfare Creona Wieringerwerf en Muziekschool Cultuurschuur.

Met de kinderen voorin op bankjes, hun ouders daarachter en met het 22-koppige orkest van –   voornamelijk jonge – muzikanten van Harmonie De Eendracht en Fanfare Creona, was de zaal compleet gevuld. Het programma opende met het optreden van een ‘circusorkest’ o.l.v. dirigent John Numeijer, in pandjesjas en bolhoed, en met uitleg van Peter Middelburg, verkleed als circusdirecteur. Het was een feest om te zien en te horen hoe de kinderen reageerden op het optreden van de circusdirecteur terwijl het enthousiasme van dirigent John Numeijer aanstekelijk werkte op zowel het publiek als de orkestleden van twee verenigingen, die vandaag voor het eerst samenspeelden.

Presentatrice Janneke Willemse liet dirigent en orkestleden vertellen over de instrumenten die je in een harmonie en fanfare aantreft en over het verschil tussen houten en koperen blaasinstrumenten. Na deze circusact werden de kinderen op pad gestuurd door de Cultuurschuur.

Gewapend met een kaart met aanwijzingen gingen de kinderen op zoek naar de verschillende plekken in de cultuurschuur waar zij opdrachten konden doen. Zo konden ze een muziekmemoryspel doen, mochten een bugel vasthouden, op gitaren tokkelen en proberen de juiste naamkaartjes bij verschillende instrumenten neer te leggen. Dan was er nog de challenge: wie blaast de langste noot op een trompet? De tijd werd exact opgenomen met een stopwatch. In de geluidsstudio in de kelder gingen de kinderen enthousiast los op de twee drumstellen.

Ook mochten ze een eigen compositie maken door op een notenbalk willekeurige muzieknoten neer te leggen, waarna John Numeijer eerst de compositie op de piano voorspeelde, maar er daarna op improviseerde. Het was heel verrassend wat daar uitkwam. Soms klonk het klassiek en ingetogen, maar vaker swingde het de pan uit. Waardoor zelfs andere bezoekers van De Cultuurschuur kwamen luisteren naar deze virtuoze pianist en de bijzondere, nooit eerder gehoorde, muziek.

Terug in zaal De Ruimte werd de Circussuite nog een keer gespeeld. Maar nu werd het orkest begeleid door de deelnemers die daarvoor met eggshakers en kazoo’s (schud- en fluitinstrumentjes) waren uitgerust.   

Na de  prijsuitreiking voor een meisje dat de langste noot had voortgebracht (16,7 seconden), werd  deze leuke en leerzame middag afgesloten en gingen de kinderen naar huis, gewapend met kazoo of eggshaker die voor hen was.

Na de herfstvakantie beginnen er weer muzieklessen, zowel bij Harmonie De Eendracht, Fanfare Creona en Muziekschool de Cultuurschuur. Informatie via eendrachtkolhorn@gmail.com, creona@creona.nl of muziekschooldecultuurschuur@gmail.com

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category