NederWind: “Verleende vergunningen voor bouw windmolens zijn illegaal”

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HOLLANDS KROON – Dat blijkt volgens het NederWind Netwerk, een collectief van ± 100 organisaties die zich inzetten voor een energietransitie zonder windturbines op het land, uit een uitspraak van de Raad van State over het verlenen van vergunningen voor de bouw van windmolens. Het Netwerk wijst de gemeenten in Nederland er dan ook op dat zij als bestuurder aansprakelijk zijn voor het uitgeven van deze vergunningen.

In deze uitspraak staat o.a. dat op basis van het huidige Activiteitenbesluit en de huidige Activiteitenregeling geen windturbines meer mogen worden vergund. Een gemeente mag dan wel weliswaar eigen normen stellen, maar ook deze normen moeten voldoen aan de Europes regelgeving. Staatssecretaris van Klimaat Yeşilgöz-Zegerius heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat het proces van het opstellen en toetsen van nieuwe normen zeker 1.5 tot 2 jaar gaat duren. Dat houdt dus in dat gedurende 1.5 á 2 jaar bouw van nieuwe windmolens gepland kunnen worden. Ook zal na deze periode de normen die worden gesteld aan de bouw van windmolens veel strenger zijn dan de huidige normen.

Informatie pertinent onjuist

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius heeft in de brief aan de Tweede Kamer ook geschreven dat de uitspraak van de Raad van State voor de bestaande vergunningen voor windturbines geen gevolgen heeft, dit is volgens NederWind pertinent onjuist. Volgens NederWind Netwerk is de werkelijke situatie dat vergunningen voor windturbines die zijn verleend op basis van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling onrechtmatig zijn verleend.

In een uitspraak op 25 juni 2020 in de zaak ‘Nevele’ zegt het Europese Hof dat bestuurders al het mogelijke moeten doen om de gevolgen van onrechtmatig verleende vergunningen ongedaan te maken. NedWind roept bestuurders van de gemeenten in Nederland dan ook op om de plicht op te pakken om al het mogelijke te doen om de gevolgen van reeds verleende, en dus onrechtmatige, vergunningen voor windturbines in de gemeenten ongedaan te maken, wat inhoudt dat bestaande vergunningen voor windturbines moeten worden ingetrokken en de windturbines moeten worden stilgezet. NedWind gaat zover door te stellen dat als de gemeenten dit niet doen zij als gemeente aansprakelijk zijn voor nalatigheid en aansprakelijk voor welzijns-, medische en financiële schade van omwonenden.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category