2°C | Amsterdam

Nepwapens, het is wachten tot het helemaal fout gaat.

REGIO – Steeds vaker komt de politie in aanraking met speelgoedwapens die amper van echt te onderscheiden zijn. Toch zijn de vuurwapens lang niet allemaal illegaal. Daardoor is het moeilijk voor agenten om echt wat te doen aan het probleem en blijven incidenten zich opstapelen.
Van NH verslaggever Maarten Edelenbosch
Op de kermis van Hoorn wemelt het van de speelgoedwapens. Overal zijn ze te winnen, want zolang ze aan de voorwaarden voldoen zijn ze gewoon legaal. Toch vinden ook kermisexploitanten de regels lastig. “Ze moeten een CE-keurmerk hebben, we mogen ze niet meegeven aan jongeren boven de 14, om maar wat voorbeelden te noemen. We hebben hier een heel reglement hangen, maar het is wel veel gedoe.”
‘Wachten tot het fout gaat’
Dat de nepwapens steeds vaker op echte lijken, vindt ook de politie een probleem. Er is een Europese richtlijn die bepaalt dat je ze gewoon mag hebben, zolang je er maar niet mee dreigt. Maar voor agenten die in een fractie moeten beslissen, zijn de regels volgens de politie bijna ondoenlijk. Eerder vertelde woordvoerder Menno Hartenberg al tegen NH dat het “wachten is totdat het een keer fout gaat en iemand met speelgoedwapen wordt neergeschoten.’
‘Niet genoeg kennis bij de politie’
Advocaat Daniël Fontein heeft zich gespecialiseerd in de regelgeving rondom speelgoedwapens. Aan hem laten we foto’s zien van twee neppistolen die vorige week door de politie in Andijk in beslag zijn genomen. “Bij de onderste zie je dat het speelgoed is (zie foto bij het dit bericht), maar de bovenste ziet er wel echt uit. Ik ken de situatie hier niet, maar kan begrijpen dat de politie in een dreigende situatie ingrijpt.”
De advocaat begrijpt de bezwaren deels, maar volgens hem ligt het ook aan de politie zelf. “Er is gewoon te weinig kennis. Als de wapendeskundige van de politie al niet de moeite neemt om te kijken of een speelgoedwapen legaal is of niet, dan vrees ik dat de kennis op straat nog minder is.”

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.