2°C | Amsterdam

Niet iedereen vindt uw houtvuurtje lekker ruiken, Hollands Kroon komt met tips.

ANNA PAULOWNA – De een vindt een houtvuurtje lekker ruiken, de ander niet. De open haard of houtkachel gaat meestal aan voor de gezelligheid. Tijdens het stoken van hout komen altijd schadelijke stoffen vrij. Als u let op een paar eenvoudige punten kunt u overlast en gezondheidsklachten voorkomen of beperken, en toch genieten van een gezellig vuurtje.

Rookoverlast

Rookoverlast van buren is vervelend en ongezond. Wat veel mensen met een open haard niet beseffen, is dat de lucht in hun eigen woning ook minder gezond wordt door het stoken. De rook bevat fijnstof waarin kankerverwekkende stoffen voorkomen. Bij het stoken op een verkeerde manier of met verkeerde brandstof, kunnen nog meer schadelijke stoffen ontstaan zoals koolmonoxide, dioxinen en formaldehyde. Vooral kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen kunnen gezondheidsklachten krijgen door rook.

Stooktips voor buurtvriendelijk stoken

Door rekening te houden met de volgende aandachtspunten stookt u veilig en verantwoord:

  • Gebruik voor een doelmatige verbranding de volledige capaciteit van de kachel: zuinig stoken veroorzaakt roetaanslag in het schoorsteenkanaal, wat tot zware luchtverontreiniging en zelfs brand kan leiden. Zorg daarom dat de capaciteit van uw kachel is afgestemd op de grootte van de ruimte die verwarmt wordt: gebruik liever een kleine kachel die voluit brand dan een grote kachel die wordt gedempt.
  • Gebruik een goed en schoon rookkanaal dat aan de vereisten uit het Bouwbesluit voldoet.
  • Gebruik alleen schoon hout dat vuistdik is en minstens anderhalf jaar heeft gedroogd (vochtpercentage <20%).
  • Gebruik nooit de volgende houtsoorten: vochtig, geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard. Hierbij komen veel schadelijke stoffen vrij.
  • Allesbranders bestaan niet, alleen het stoken van hout, kool en pallets zijn toegestaan. Plastic, papier en textiel zijn ongeschikt voor verbranding en dienen via de reguliere inzameling te worden ingeleverd.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer; de rook blijft dan in de omgeving hangen. Houdt tevens rekening met de windrichting in verband met uw woonomgeving.
  • Zorg voor voldoende ventilatie: open een raam of rooster en zorg voor voldoende toevoer van lucht naar de kachel en uitlaatklep van de schoorsteen.
  • Leeg regelmatig de aslade en laat het rookkanaal van uw kachel of open haard minstens jaarlijks door een erkende schoorsteenveger reinigen; dit voorkomt schoorsteenbranden.
  • Let op de kleur van de rookuitstoot: een goede verbranding geeft nagenoeg geen rook; een donkergrijze of zwarte kleur wijst op verkeerde brandstof of onvolledige verbranding.
  • Laat u door een specialist adviseren bij het installeren van open haard, kachel en rookkanaal.

Toch rookoverlast

Ondervindt u hinder door het stookgedrag van uw buren, ga dan eerst zelf een gesprek met hen aan. Vaak kunnen er onderling afspraken worden gemaakt om de overlast op te heffen of te verminderen. Bijvoorbeeld door het stoken te beperken tot bepaalde uren van de dag of het aanpassen van het rookkanaal. Vaak kan de overlast op eenvoudige wijze verholpen worden. Iemand verbrandt misschien hout dat niet geschikt is voor een haard of de rook blijft hangen omdat het windstil is. Soms kan het helpen de schoorsteen hoger te maken of het rookkanaal aan te passen. In alle gevallen is het beter eerst te proberen de problemen uit te praten.

Buurtbemiddeling

Als inwoner bent u zelf verantwoordelijk voor een prettige leefomgeving. Probeer eerst op eigen kracht met elkaar de onvrede uit de wereld te helpen. Komt u er als buren niet zelfstandig uit, dan kunt u gratis buurtbemiddeling inschakelen. De buurtbemiddelaars zijn een groep van vrijwilligers die getraind zijn om te bemiddelen bij conflicten. Deze onpartijdige bemiddelaars oordelen en beslissen niet, maar brengen u en uw buren opnieuw met elkaar in gesprek. Aandacht, respect en vertrouwen zijn sleutelwoorden in dit gesprek. U kunt zich hier aanmelden voor buurtbemiddeling.

Klacht

Mocht u er na het inschakelen van buurtbemiddeling evengoed niet uitkomen, dan kunt u een klacht bij ons indienen. U dient dan in ieder geval aan te geven, welk perceel de overlast veroorzaakt en te motiveren waarom er sprake is van overlast. Wij kunnen echter alleen controleren op naleving van het Bouwbesluit, door vast te stellen of de bouwconstructie en het rookkanaal voldoen aan de gestelde eisen en of er geen sprake is van hinderlijke verspreiding van rook, roet of walmen. Dit is doorgaans het geval en beperkt de mogelijkheden van een gemeente om handhavend op te treden. Het gebruik van privé-eigendommen, zoals een kachel of open haard, valt namelijk onder het civiele recht; hierin heeft een gemeente geen bevoegdheid.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.