Nog geen beslissing kabinet of datacenters tot de vitale infrastructuur behoren

MIDDENMEER – Het kabinet gaat binnenkort een beslissing nemen of datacenters tot de vitale infrastructuurketen gaat behoren. Staatssecretaris Keizer van Economische Zaken heeft onderzoek laten uitvoeren waaruit naar voren komt dat er maar een beperkt aantal datacenters zijn die zo groot zijn dat het dataverkeer in gevaar komt als deze uitvallen. Voor nu behoren datacenters niet tot de vitale infrastructuur.

Resultaten uit het marktonderzoek

De markt van datacenterdienstverlening in Nederland bestaat uit een groot aantal partijen met uiteenlopende portfolio’s. Aan de aanbodzijde bestaat de neiging tot sterke simplificatie van het dienstenpakket (“een doos waar stroom, koeling en verbindingen in- en uitgaan”), terwijl aan de vraagzijde veel uiteenlopende definities van datacenters en datacenterdiensten te horen zijn.

Daarom heeft Onderzoeksbureau Stratix in dit onderzoek een model ontwikkeld, een datacenter-taxonomie, dat de markt beschrijft en tot een logische indeling naar soorten datacenters leidt. De omvang van een datacenter blijkt geen indicatie te zijn voor het aantal of het soort klanten. Omvang in generieke zin is derhalve geen criterium voor vitaalbepaling.

In Nederland staan circa 140 gebouwen van waaruit datacenter activiteiten worden ontplooid. Het aantal is een momentopname van najaar 2020. In de volgende lijst zijn deze opgenomen en afzonderlijk genoemd. Het aantal weergegeven parameters is beperkt tot de voor dit onderzoek relevante kenmerken.

Uit het rapport komt naar voren dat:

  1. In diverse regio’s in het land bestaat gebrek aan keuze van datacenters, wat ongewild kan leiden tot een single point of failure, met mogelijk grote gevolgen op regionale schaal bij uitval;
  2. Er zijn IT bedrijven met eigen commerciële datacenters die als keten opereren en daardoor als datacenter onder de radar blijven. In het rapport is deze categorie aangeduid met de term verticals;
  3. Er zijn datacenters die met sommige klanten buitengewone specificaties zijn overeengekomen, die de mogelijkheden van uitwijk of migratie belemmeren;
  4. In twee gebieden in Nederland bestaat een dermate hoge concentratie van datacenters dat ze eigenlijk als twee clusters moeten worden beschouwd, waardoor het risicoprofiel van een cluster als geheel een rol moet spelen in de vitaal beoordeling;
  5. Een beperkt aantal datacenters is dermate omvangrijk dat zij als “te groot om te falen” moeten worden beschouwd. Voor deze datacenters is omvang wel degelijk een sterke indicatie voor vitaalbepaling. Het beleid ten aanzien van vitaalbepaling moet rekening houden met de noodzaak van een voorziening om de gevolgen van wegvallen van de dienstverlening te ondervangen bij uitvallen van dit soort datacenters.

Datacenters en de diensten die zij bieden op de Nederlandse markt vormen een omvangrijk en complex ecosysteem. Van de ca. 140 datacenters (individuele adressen), behorend tot zo’n 50 organisaties is een deel mogelijk verantwoordelijk voor vitale processen in de Nederlandse samenleving. Tot het dienstenspectrum van datacenters behoren:

  • Housing (rekken, suites en zalen met algemene faciliteiten)
  • Hosting (Servers en delen ervan, verhuurd aan derden)
  • Cloud clusters (cloud connectivity, front-ends voor hyperscalers)
  • IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform…), SaaS (Software…)
  • Connectivity diensten (exchange points, meet-me rooms voor (public/private) peering)
  • Gegevensopslag en -verwerking

Echter, zegt het rapport van Stratix, de verscheidenheid aan dienstenmix tussen de diverse typen datacenters is groot, variërend van alleen housing tot aan een compleet dienstenpakket, met opslag, dataverwerking, softwarepakketten en beheerdiensten (verticals). Bovendien is deze markt zeer dynamisch; er is sprake van groei, clustering, verschuiving in de dienstenmix en eigendomswisselingen. Het overzicht van diensten per datacenter  kan daarom niet anders zijn dan een momentopname, met het doel de omvang en de diversiteit van de markt najaar 2020 te illustreren.

Brancheorganisaties terughoudend

Het is lastig gebleken de vertegenwoordigers van de vraagzijde bij dit onderzoek te betrekken. Ondanks herhaaldelijke verzoeken hebben enkele brancheorganisaties niet gereageerd of in een later stadium aangegeven niet in staat te zijn bij te dragen aan het onderzoek. Partijen van de vraagzijde die wel participeerden gaven aan dat het veel tijd kostte respons van de achterban te vergaren. Duidelijk is geworden dat het onderwerp aan de vraagzijde amper leeft. Daardoor is de motivatie aan de discussie deel te nemen zeer gering.

Binnenkort zal het kabinet een beslissing gaan nemen of datacenters tot de vitale infrastructuur gaat behoren.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs