2°C | Amsterdam

Noorderkwartier: ‘arbeidsgehandicapte werkt vaak onder niveau’


HOLLANDS KROON – Het vinden van een baan garandeert niet dat arbeidsgehandicapten meekomen met niet-arbeidsgehandicapten. Werknemers met een beperking nemen minder vaak deel aan cursussen en trainingen, waardoor de mismatch blijft bestaan.
De nadruk die de Participatiewet legt op het creëren van banen voor arbeidsgehandicapten, heeft op middellange termijn niet de gewenste uitkomst. Arbeidsgehandicapten komen vaak ver onder hun niveau te werken. Dat verkleint het werkplezier, waardoor velen van hen na een jaar weer uitstromen, blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Opleiding en Arbeidsmarkt (ROA) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 42.000 arbeidsgehandicapten

Beter op elkaar aansluiten

Volgens het ROA moeten, naast dat in het kader van de banenafspraak banen worden gecreëerd, werkplekken en vaardigheden van arbeidsgehandicapten beter op elkaar aansluiten: “Uit een UWV publicatie blijk dat in 2014 55.600 Wajongers aan het werk gingen. Hoewel dat een toename was, had de helft van hen deze baan binnen een jaar weer verloren.” Dit kan onder meer worden verklaard door de negatieve relatie tussen baantevredenheid en hebben van werk dat niet aansluit bij iemands vaardigheden.

Wettelijke plicht

Werkgevers hebben de wettelijke plicht werkplekken en de inhoud van het werk te laten aansluiten op de vaardigheden van werknemer met een handicap. 35,5% van de gehandicapte werknemers zegt vaardigheden te hebben die hoger zijn dan vereist voor het werk dat zij doen, tegen 32,2% van de niet gehandicapte werknemers. In de ICT hebben arbeidsgehandicapten bijna elf procentpunten meer kans overgekwalificeerd te zijn dan niet-arbeidsgehandicapten. Een verklaring hiervoor is dat werknemers met een ziekte of handicap ook een grotere kans op een mismatch hebben als ze zelf geen belemmering ervaren bij het uitvoeren van het werk.

Een mismatch?

Het vinden van een baan garandeert trouwens niet dat arbeidsgehandicapten meekomen met niet-arbeidsgehandicapten. Werknemers met een beperking nemen minder vaak deel aan cursussen en trainingen, waardoor de mismatch blijft bestaan.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.